Бивш гръцки министър с присъда за пране на пари

Снимка: Архив

Бившият социалистически министър на отбраната Янос Папантониу и съпругата му Ставрула Кураку остават в ареста, след решението в сряда на съдебните власти в Атина. Те са обвинени за пране на пари във връзка с подкупи по държавен военен договор, информира гръцкият всекидневник Kathimerini.

Папантониу е върнат в затвора след близо 18-часови разпити. Той и съпругата му са били задържани късно във вторник, а после в сряда са били отведени в затвора в Коридалос, предградие на гръцката столица.

Разследващият магистрат и прокурорът са решили да оставят двойката в ареста, тъй като съществуват подозрения, че може да напуснат страната. Семейството има втори дом в Швейцария и банкова сметка в европейската държава. Освен това се смята,че може да извърши нови нарушения, ако остане на свобода.

Папантониу е отрекъл обвиненията, според които е изпрал 2 милиона и 800 хиляди евро, като ги е преобърнал в швейцарски франкове. Парите, както се твърди, е получил в 2003 година в замяна на осигурен договор за сделка с шест фрегати от гръцкия военноморски флот. Приятел на бившия министър е съобщил, че е депозирал пари в банковата сметка на Папантониу, без да знае, че това е незаконно. Съдебните служители в момента разпитват свидетели и заподозрени.

Папантониу е заявил, че арестът му е политически, намеквайки за „ употреба на правосъдието, която води до нарушаване на нашата демокрация“. И е добавил, че „Доктрината Полакис се прилага на практика“, като с този намек припомня за противоречивите коментари на здравния министър Павлос Полакис по-рано през октомври, според които правителството ще спечели изборна победа следващата година, „ако вкараме някои хора в затвора“.

В отговор във Фейсбук Полакис е обвинил Папантониу, че принадлежи към т. нар. „доктрина Симитис“, намеквайки за корупцията в правителството на бившия социалистически премиер Костас Симитис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа