ГДБОП разби група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация (ВИДЕО)

Фандъкова посочи Савина за неин заместник по време на кампанията

Ученичка се нуждае от спешна белодробна трансплантация Състоянието на Дария се влошава, събраните средства не стигат за интервенцията

Мъж почина, след като скочи от третия етаж на къщата си

Жена заболя от марсилска треска Състоянието й добро, болестта протичала леко

Откриха мъртви два бели лешояда и скален орел край Своге

Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Мъж намушка 64-годишна жена в гърба в Пловдивско Пострадалата е с опасност за живота

България е сред първенците в ЕС по управление на корабния трафик Нова комуникационна система в пристанищата ще облекчава бизнеса

Взрив в руска лаборатория, съхраняваща смъртоносни зарази

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пияна шофьорка блъсна паркирани коли в Пловдив

Космонавт към Брад Пит: Като астронавт си по-убедителен от Джордж Клуни

Матео Ренци създава своя партия

5 хитри начина за спиране на късното хранене Малките изкушения вечер добавят много калории на сутринта

Бивш дом за изоставени бебета стана център на чудесата

Ранното лечение е ключ към успеха за повечето малки пациенти на центъра

Малко момченце, родено в шестия месец с тегло от 780 грама, прави първите си стъпки в живота наравно с връстниците си и дори ги изпреварва. Историята на Влади е пример, че няма невъзможни неща. А чудото с него се случва след дълга и упорита работа на специалистите от Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи в кв. „Виница”. Варненци го знаят като дом „Майка и дете”, защото близо 60 г. в голямата сграда с широк двор се отглеждаха изоставени от родителите си мъници до 3 г. От три години обаче здравите нежелани бебета отиват директно в приемни семейства. Във Виница остават само тези с тежки увреждания или хронични заболявания, които се нуждаят от медицински грижи и за които рядко се намират осиновители, предимно отвъд Океана. В момента екипът се грижи за 39 такива бебета до 1 г., а голяма част от базата с капацитет за 180 деца е заета от центъра на чудесата, както го наричат много върнали надеждата си благодарни родители.

Майката на Влади е една от тях. Яна Йорданова родила преждевременно на 6 август 2015 г. С момченцето си прекарала 40 дни в отделението за недоносени към дома. При изписването получила съвет от завеждащата центъра д-р Нели Николова да дойде на консултация, щом Влади достигне 4 кг. Това се случило, когато мъникът навършил 6 месеца. Лекарите обаче установили, че развитието му е като на 3-месечно пеленаче. От кота нула го поела кинезитерапевтката Вержиния Макарян, а резултатите от комплексната терапия по 2 седмици месечно били поразяващи. Влади започнал да пълзи, после проходил, като развитието му дори изпреварило възрастта му.

“При недоносени деца е особено важно рехабилитацията да започне максимално рано, за да се игнорира рискът да получат двигателни увреждания или говорни, конгитивни и поведенчески нарушения, които на по-късен етап да оформят церебрална парализа”, коментира Макарян. Тя и колегите й съветват и родителите на дошлите на бял свят с нормално тегло бебета да търсят специалист, ако забележат проблем с мускулния тонус, защото в най-крехка възраст мозъчните клетки са пластични и имат огромни компенсаторни възможности. Ранната терапия е ключ към успеха и за повечето други малки пациенти на центъра.

Само през миналата година екипът е помогнал на близо 350 подрастващи с болести на централната и периферната нервна система, ортопедични и логопедични проблеми, вродени аномалии и психични отклонения. Повечето са били недоносени, с родови травми, със синдром на Даун, с детска церебрална парализа. Страшните диагнози много често се оказват лечими. Пример е малката Бианка от Добрич, родена с хидроцефалия. След операция в София кърмачето останало обездвижено почти 3 месеца. По съвет на столичните лекари майката потърсила помощ в центъра, когато Бианка навършила 6 месеца, защото двигателното й развитие сериозно изоставало. Не можела да си контролира главата, липсвала координация между дланта и стъпалото. Дефектите били буквално изтрити след 10-дневна хидротерапия. „Всички лекари, които я преглеждат, са изумени от резултата”, твърди майката Мария Георгиева.

Много родители от цялата страна, а и живеещи в чужбина споделят същото с благодарност към специалистите от центъра. Сред тях е и Мирена Малчева, чиято дъщеря Боряна се родила в Белгия през 2013 г. с вродена цепнатина на устата. Това е една от най-често срещаните аномалии при новородените, има я едно на всеки 700 бебета, но тя пречи за нормалния говор, коментира клиничният логопед Галина Добролевска. Още преди да навърши годинка, Боряна претърпяла две неуспешни операции в Брюксел. Отчаяна, майката се върнала в България. В УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив проф. Юрий Анастасов направил успешна фарингопластика на мекото небце на невръстното момиченце и уверил, че ако до 1 г. то започне да произнася правилно всички звуци, няма да се налагат повече интервенции. И Боряна успяла с помощта на Галина Добролевска. Когато двете се срещнали за първи път, момиченцето било на година и половина и почти не говорело. „Всеки съгласен звук заменяше с носовите „м” и „н”. Нищо не й се разбираше, но само след няколко месеца започна да произнася другите съгласни и дори каза правилно „р”, припомня си майката. Днес Боряна е на 4 г., говори отчетливо и продължава да посещава центъра, тъй като в небцето й е останала една незатворена фистула. Никой страничен наблюдател обаче не може да предположи, че е имала сериозен физически проблем. Същото важи и за 10-годишния Емануил от Девня. В центъра той се озовал през миналата есен след операция на тазобедрената става. Възстановяването му вървяло мудно. „Бях се отчаяла, защото детето ми бе обездвижено от кръста надолу. Чувстваше се много зле, налагаше се да го нося на ръце. А тук след 1 курс с кинезитерапевта Николай Малчев Емо проходи. Сега вече е забравил за инвалидната количка и сам ходи на училище”, радва се майката Петранка Жечева.

Над 30% от потърсилите помощ във Виница се възстановяват напълно, а при повече от половината рехабилитацията води до значително подобрение в състоянието, сочи статистиката на центъра от последните години. Една от тайните на успеха е методът „Войта”, който вдига на крака дори страдащи от церебрална парализа чрез натиск на определени точки в тялото. Те изпращат импулси към мозъка, благодарение на които децата преодоляват проблемите с моториката и наваксват не само физическото, но и психическото изоставане. Специалистите в центъра не само прилагат метода „Войта”, но и обучават родители да ползват тази техника у дома – по 4 пъти на ден през 3 часа. За изграждане на двигателни умения им помага и Бобат терапията, която стимулира равновесните реакции. Всъщност центърът работи от цели 18 г., но след процеса на деинституционализация на домовете за деца капацитетът му се е увеличил и вече без проблем се приемат малки пациенти от цялата страна. „И те, и придружителите им се настаняват безплатно тук за 10 работни дни месечно, колкото трае един терапевтичен курс”, обясни директорът на дома д-р Стефка Джанкова. Безплатни са и самите процедури, които се покриват от бюджета на дома, подчинен на Министерството на здравеопазването. Достатъчно е родителите да имат направление от личен лекар, от специалист или болница или пък да са насочени от Отдела за закрила на детето.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. А за Гергана Добролевска НЯМА ЛИ ДА ИМАНЕЩО КАТО БОНУС – ПРЕМИЯ, ПООЩРЕНИЕ, НАГРАДА с поне т р и нули??? Ще има ли шанс поне една бг учителка да получи заслужено поощрение???

    1. Галина Добролевска e клиничен логопед от Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД)

  2. Галина Добролевска е уникален професионалист.Цялото ми семейство сме много признателни,както на нея така и на уникалния екип на проф.Анастасов от УМБАЛ“Св.Георги“Пловдив

  3. Галина Добролевска e клиничен логопед от Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.