Бивш катаджия стана фермер, храни цяло село

 

На километър от пътя Лом - Монтана край село Дългоделци над метален портал се веят куп знамена - българско, германско, руско, европейско и дори флагът на ЦСКА. В оградените и пазени от охрана и немски овчарки сгради обаче не тече дипломатическа среща, нито се играе футболен мач. Парцелът е ферма, собственост на братята Ефрем и Иван Николови, които обработват земя, отглеждат овце, крави, коне и птици. И хранят с продукцията си не само близкото село, но и района наоколо.

- Изградих фермата по германски модел - сеем, жънем, отглеждаме животни, преработваме мляко и продаваме месо. Един затворен цикъл, който гарантира добри резултати, казва Ефрем. 56-годишният мъж, когото всички наричат Федя, е бивш катаджия в Монтана. Но след пенсионирането си, вместо да се отдаде на отдих, се върнал в родното си село и с цялата си фамилия се заел със земеделие.

- Работя на полето и в оборите от малък. Още от времето на социализма отглеждахме със семейството ми животни. Имаше такова министерско постановление - за правото на лично стопанство. Парите не стигаха и блъскахме, за да изкараме някой лев допълнително, спомня си бившият полицай.

Федята завършил милиционерското училище в Пазарджик и станал пазител на реда в Монтана, който тогава още бил Михайловград. 20 от годините си в униформа изкарал на служба в КАТ. Когато комунизмът паднал и започнали промените, Ефрем решил да види свят и гостувал в Германия на свой роднина - машинен инженер. Обиколили градове и села, гледали и разговаряли с хората. Край Асфелт влезли в малка немска ферма - няколко хиляди декара земя, които едно семейство обработвало, отглеждало животни и продавало на пазара добитата и преработена продукция.

- Очите и сърцето ми останаха в тази ферма - в задружния труд и подредеността. Реших, че това е работа за мен и се заех да направя такова стопанство у нас, споделя Федята. Когато през 1998 година се пенсионирал от МВР, заедно с брат си Иван катаджията купил 12 дка с няколко сгради на бившето ТКЗС в село Дългоделци. Каквото имали спестено и спечелено, братята вкарали в ремонт и възстановяване на стопанския двор, купили и техника и започнали да наемат и да работят земя. В първите си фермерски години отглеждали три телета и 12 овце - колкото за мляко за децата и месо за трапезата. Но телетата се оказали женски, дали потомство и станало цяло стадо. Постепенно увеличили и овцете си и сега имат 200 ваклуши. Досами обора с кравите братята изградили малка мандра. От виметата на животните млякото тече направо във ваните, където се превръща в кисело мляко, сирене и кашкавал. За ден предприятието обработва 400 кг мляко, а продукцията се продава в открит наскоро във фермата магазин. В хладилни витрини е изложено и месо - пак собствено производство. Продукцията обикновено свършва за часове. Да пазаруват от фермата идват хора и от близките и от по-далечните села и градове - всеки цени храната, расла и пасла на тучните поляни... Но докато извадили всички документи и разрешителни за транжорна и собствен магазин, душата им излязла, въздиша Федята.

- Голяма бюрокрация, големи мъки - ядосва се фермерът. Заради безкрайните чиновнически въртели и загуби на време и пари фермерите досега не са използвали и средства по европейски проекти, признават те.

- Пробвахме веднъж да кандидатстваме за финансиране от еврофондовете, насочиха ни към хора, които да ни разработят проекта, но те ни поискаха 10 000 евро. Това са много пари, отказахме се и не повторихме, заявява Федята. За да развиват стопанството си, братята заложили апартаментите си, теглили и заеми. Но това им осигурило спокойствие и независимост от чиновници и политици, смятат те. Сега обработват над 5000 дка своя и наета земя. В Дългоделци са изградили фурна, където пекат по 600 хляба на ден и закуски за децата. Отворили са и два магазина в селото. Всичките им машини - трактори и комбайни, са предимно внос от Германия - реновирани.

- Така ни излиза най-евтино, а техниката е качествена и здрава - немска изработка, споделя Федята. И добавя, че всички държави, които харесва, е почел със знамена над фермата си - затова освен родния трибагреник там се веят флаговете на Германия, Русия и обединена Европа. „Сложил съм и флага на ЦСКА, защото това е отборът ми, заедно с „Барса”, допълва той. Покрай стадата с крави и овце фермерите са напълнили стопанството си и с всякакви други животни и птици. Приятели им оставили няколко понита, които внуците им и децата от селото яхат и се забавляват. Имат и четири красиви едри коня, които не теглят каруци, само радват очите на ценителите. А във волиери пърхат гълъби, пауни и патици - цяла зоологическа градина.

- Гледаме ги за красота и радост. Не всичко е работа - като ги пуснем, целия двор се изпълва с цветове и песни! - усмихва се Федята.

Във фермата им се трудят 20 души от селото. Но хора за работа все не достигат, оплакват се братята. И често сами скачат в тракторите и комбайните, за да смогнат да засеят и да ожънат. Заедно с тях на полето и в магазините работят двамата синове на Федята, двете дъщери на Иван, снахи и зетьове.

- Каним бедни хора за овчари, чистачи и механизатори, но не искат. Казват - ако започна работа, ще ми спрат помощите. Що за държава и хора сме - чуди се бившият катаджия. А заплатите, които плащат, хич не са малки, казва той. Тракторист взема над 1000 лева, овчар - 750 лева. След приключването на жътвата братята устройват празници и водят работниците си на екскурзии из курортите в България. Ходили на почивка и в Гърция. На маса Федята често разказва истории от катаджийските години. Като случая, когато с партньора си Георги гонили с „Волга” „Жигули” с двама съмнителни типа. Колата на апашите наближавала близкото село и можело и човек да пострада. Затова Федята, който никога не носи оръжие, измъкнал пищова на колегата си и стрелял по гумите на бегълците. Онези спрели и се разбягали. Федята повалил единия и го закопчал. Другият обаче се скрил в къща. Партньорът му го открил под леглото и викнал: „Излизай, ще стрелям!”, но като нямал вече пищов, грабнал една пила и го арестувал с нея. "Сега е друго време, престъпниците нямат респект от униформата!", ядосва се бившият катаджия. И признава, че службата в МВР го е научила на много неща – включително на ред и отговорност, дала му е и контакти, които използва в бизнеса. С брат му вече са започнали да градят във фермата си и малка къща за гости. Като дойде партньор по работа или турист, да има къде да отседне, да опита от продукцията им. Тогава фермата съвсем ще заприлича на оная, която видял в Германия. Но тази работа вече ще свършат синовете и дъщерите им, смятат братята. Начело на фермата ще застане Станислав - големият син на Федята, който е завършил лингвистика и работил в Англия, но се върнал, за да поеме семейния бизнес.

- Разчитам много на помощта на баща ми и чичо ми, те са изградили всичко това и познават добре и земята, и хората, и машините. Но се надявам и държавата да започне да подкрепя не само огромните корпорации, а и дребните и средни стопани, които с мъка поддържат живота в запустяващите села и градчета, казва Станислав.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи