Бивш френски министър призова ЕС да лиши Австрия от ротационно председателство

Снимка: Архив

Бившият френски външен министър Бернар Кушнер призова ЕС да бойкотира скорошното председателство на Австрия в Съвета на ЕС, предава EUObserver.

„Не обръщаме погледа си. Наследници на нацизма са дошли на власт с новото австрийско правителство“, заяви Кушнер. Според него лидерите на ЕС са посрещнали възхода на австрийската крайнодясна Партия на свободата „с тишина и виновна апатия“ и допълни, че е загрижен от „идеологията на омраза“ на партията.

По-рано през декември дясно-центристката Австрийска народна партия сключи коалиционно споразумение с Партията на свободата.

Според Кушнер, външен министър между 2007 и 2010 г., новото австрийско правителство трябва да се сблъска със санкции от останалите страни членки на ЕС. „На практика това означава, че крайнодесните австрийски министри не трябва да бъдат приемани от европейските си колеги“, пише той в писмото си. Той призова също така към бойкот за австрийското председателство в ЕС, което ще започне от 1 юли 2018 г. и ще продължи до края на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа