Бивш футболен съдия осъди държавата за причинени морални вреди

Антон Генов е категоричен, че ще продължи да си търси правата.

Антон Генов заведе делото, след като бе оправдан за длъжностно престъпление

Ексреферът обяви, че ще продължи да си търси правата

Бившият футболен съдия Антон Генов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 40 000 лева за причинени морални вреди от воденото срещу него дело за длъжностно престъпление и принуда. Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Евгени Георгиев, писа “Лекс”.

Бившият футболен съдия е завел иск срещу държавата за 150 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, след като преди две години беше окончателно оправдан за извършено длъжностно престъпление и принуда.

След края на кариерата са на рефер, Генов стана шеф на Областната дирекция за безопасност на храните в София, тъй като има диплома за ветеринар. През 2017 г. прокуратурата го обвини, че е наредил проверки във фирми за изкупуване на отработена мазнина от заведения, която е основна суровина за производство на биогориво.

Обвинението твърдеше, че по този начин Генов нарочно е атакувал конкуренти на друга фирма от сектора, в която по онова време работел синът му. През 2018 г. Софийски градски съд го оправда, а през следващата година присъдата беше потвърдена от апелативния съд. Миналата година пък ВАС възстанови Генов на поста му в агенцията по храните.

“Съдът приема, че доброто име и честта на Антон Генов са били накърнени от широкото медийно отразяване на повдигнатото обвинение. Разгласяването на недоказани твърдения е довело до по-интензивно засягане на доброто име на Антон Генов от обикновените случаи”, пише в решението си съдия Евгени Георгиев, цитиран от “Лекс”.

“Научих от медиите. Това е на първа инстанция. Ще продължа да си търся правата с първоначалния иск, защото живеем в правова държава. Всеки трябва да си плаща за грешките”, каза пред “Труд” Антон Генов.

Коментари

Задължително поле