Бивш шеф на Гранична полиция: 20% от кандидатстващите отпадаха заради "корумпируемост"

Снимка: Ладислав Цветков/БТВ

По мое време в дирекцията имаше звено от психолози, които правеха анализ и оценка на всеки един кандидат, преди да заеме определена длъжност, за неговата корумпируемост. Около 20% от кандидатите отпадаха само по този критерии. Това каза бившият шеф на Гранична полиция генерал Валери Григоров по БТВ.

По думите му всяка една система, за да има завършен вид, трябва да изгради механизми и инструменти, с които да влияе на процесите вътре в нея.

„В МВР изградиха вътрешна сигурност, която обаче се възприема като враждебен елемент и тя не може да проникне и достигне до процесите вътре в структурите”, допълни Григоров.

Според него ако има механизъм за кадрово развитие в системата МВР подкупването на гранични полицаи няма да бъде възможно.

Това, че тези хора се продават, не е допустимо, но е плод на системата, която няма механизъм за вътрешен контрол”, категоричен е Григоров.

По повод оградата по границата ни с Турция той коментира, че това е изключително остарял и старомоден начин за защита. По думите му до момента са платени около 200 млн. лв. за изграждането на съоръжението.

„Това е цена, която е платил българският данъкоплатец. Това, че даваш едни пари, трябва да очакваш конкретен резултат”, допълни Григоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България