На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Бивш шеф на служба “Земеделие” в Добрич с обвинение за корупция

Специализирано звено “Антикорупция“ обвини бивш директор на Областна служба “Земеделие“ – Добрич в престъпление по служба.

Стилиян Митев става обвиняем за това, че не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за две търговски дружества и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Митев е обвинен за умишлено бездействие по служба, осъществено в рамките на периода на неговото управление на ОДЗ – Добрич (от 13.11.2009 г. – до 03.09.2013 г.). Бездействието се е изразило в това, че е допуснал поземлен имот с идентификатор № 39459.25.40, собственост на държавен поземлен фонд, с площ от 14.993 дка (почти 15 декара), находящ се в землището на село Кранево, община Балчик и граничещ от изток с морски плаж „Кранево-север“, да се ползва без правно основание от концесионера на плаж „Кранево-север“ – „Макситур Бряг на изгрева“-АД. Въпросният земеделски имот, освен, че се е държал без правно основание от концесионера, не се е ползвал по предназначение – за земеделска дейност, а за курортна дейност, т.е. като урбанизирана територия, без статута на земята да е бил променян по надлежния ред, установен с чл. 78а от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (съкр. ППЗСПЗЗ). В периода 2009 г.-2013 г., в земеделския имот е било реализирано или търпяно реализирано от по-рано незаконно строителство на двуетажен хотел, на питейно заведение „Винарна“, на кухненски блок, на павилиони, на бунгала и на метални конструкции, които са се ползвали през летния туристически сезон. Незаконното строителство е било реализирано от концесионера „Макситур Бряг на изгрева“ – АД, както и от дружеството „Митев“ – ЕООД, гр. Добрич, което пък, считано от 07.11.2007-ма година, е имало сключен подизпълнителски договор (със срок на договор – 6 години) с концесионера за стопанисване на северния плаж село Кранево.

Едноличен собственик на дружествените дялове и управител на „Митев“ – ЕООД, гр. Добрич е бил (и понастоящем е) Димитър Митев – баща на Стилиян Митев. Приходите от незаконната курортна дейност, осъществявана в държавния земеделски имот, са отивали изцяло в полза на концесионера и на търговското дружество, собственост на бащата на обвиняемия.

Областните дирекции „Земеделие“ са специализирани териториални администрации към Министерство на земеделието и храните (съкр. МЗХ), които подпомагат министъра на МЗХ в провеждането на държавната политика в областта на земеделието и горите, както и при прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС на територията на съответната област.

Като ръководител на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич, обвиняемият Стилиян Митев е имал задължение да стопанисва земеделските земи от Държавния поземлен фонд (съкр. ДПФ), разположени на територията на област Добрич, с грижата за добър стопанин и да ги опазва от замърсяване – по аргумент на чл.4, ал.1 и ал.2, т.2 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (съкр. ППЗСПЗЗ). При констатиране на неправомерно ползване на земеделска земя, принадлежаща към ДПФ, директорът на ОДЗ има задължение да издаде заповед за изземване на съответния земеделски имот, от лицето/ата/, кое/и/то го ползват неправомерно – в.ж. чл. 34, ал.8 от ЗСПЗЗ. Неправомерното ползване на земеделски земи от ДПФ се установява по реда на чл. 47, ал.8 от ППЗСПЗЗ – чрез извършване на не по-малко от две проверки (до 31 май и до 30 ноември) на място, годишно от служители на Общинските служби по земеделие и гори, които са административно подчинени на директора на ОДЗ.

Стилиян Митев е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 2 000 лв.

Материалите от разследването представляват 15 тома, разпитани са 59 свидетели, извършен е оглед на местопроизшествие, при който са констатирани незаконно изградените постройки, изготвени са комплексна геодезическа, агротехническа и строително техническа експертиза, графически експертизи и др.

Досъдебното производство е било образувано от Окръжна прокуратура – Добрич на 08.09.2015 г. С постановление на главния прокурор от 24.09.2015г. делото е възложено за ръководство на СЗ “Антикорупция“ – СГП.

Събирането на доказателства по делото е приключило. Насрочено е предявяване на разследването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.