„Биг Брадър” в 3 ясли в Пловдив

Камерите са поставени в коридори, стълбища и приемни, а не в спалните помещения на децата

„Биг Брадър” вече стигна и до яслите в Пловдив, където в навечерието на празника на града и на Съединението на България бе монтирано видеонаблюдение в първите 3 детски заведения за малчугани под 3-годишна възраст. Всички те се намират на територията на 85-хилядния район „Централен” и са три от четирите детски ясли в него.

Идеята е на районния кмет Георги Стаменов и цели да повиши сигурността за децата и спокойствието на техните родители, че нищо лошо няма да се случи на най-любимите им същества. Камерите са монтирани с цел наблюдение на случващото се в детските ясли и контрол на поведението на работещите и посетителите. Директорът на всяка детска ясла има достъп до монитора, който предава на живо видео от камерите в детските заведения. Техниката на стойност 3560лв. е дарение от фирма „Анди" и дава възможност случващото се в детските заведения да бъде не само наблюдавано на живо, но и преглеждано с минала дата.

При монтажа на 21-те камери районната администрация се съобразява с правилата за лично пространство и етика и те са разположени в коридори, стълбища, приемни. Няма монтирано видео наблюдение в спални и игрални помещения в трите ясли – „Вълшебно детско”, „Детска ясла на мечтите” и „Приказен свят”. „Бих желал всеки родител да бъде спокоен за сигурността на своето дете, което прекарва цял ден в яслата. Същевременно това е жест и към служителите на яслите, които поемат отговорност за децата, докато родителите им са на работа", коментира кметът на район „Централен” Георги Стаменов, който лично инспектира трите ясли след приключване на монтажа на техниката в тях.

„Родителите веднага забелязаха монтираните камери. Реакцията им е позитивна. За мен и колегите ми придобивката може да бъде само от полза и улеснение в работата", допълни Румяна Петрова, директор на ясла № 10 – „Детска ясла на мечтите".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони