Бизнесмен губи 12 дни, за да докаже, че не дължи на КАТ

Бизнесмен от Добрич изгуби 12 работни дни във висене по гишетата на КАТ и НАП, за да докаже, че си е платил глобите още преди 4 години. Въпреки това според компютърната система той продължава да се води длъжник към държавата. Когато шофира, трябва да носи цяла папка с документи, защото може да го спре патрул и да му вземе книжката заради неиздължени глоби.

Случаят показва, че автоматичната връзка между някои от 28-те областни служби на КАТ и съответните териториални данъчни дирекции се нуждае от спешни поправки.

За да не бъдат отказани да плащат дори и онези 30-40 % от шофьорите, които си плащат санкциите.  Добричлията Кольо Колев е собственик на фирма и има няколко служебни автомобила. В края на април 2013 г. предприемачът получил електронен фиш, че един от автомобилите е бил заснет да кара с превишена скорост. Без да оспорва, той решил да плати 35 лв. в 14-дневния срок. Отишъл в клон на банка и на 7 май 2013 г. превел парите в сметка на КАТ. През март т.г. Колев открил в сайта на НАП, че фигурира в списъка с некоректни платци на НАП и дългът му към КАТ е обявен за публично събиране.

“Пазех бележките от банката, че съм платил, отидох в КАТ-Добрич и ги показах, разказа вчера Колев пред Дарик радио. - При новата справка се оказа, че в системата на КАТ аз имам задължения по още три електронни фиша като собственик на фирмата и изпадам в ужас, че системата им не помни, че всички тези три фиша, които пазя, съм ги платил в срок”, добави предприемачът. След дълга административна процедура, отнела близо 2 седмици и среща с шефа на НАП-Добрич, данъчните отписали задълженията му. В КАТ обаче останали.

Шефът на Пътна полиция главен комисар Бойко Рановски потвърди вчера, че има подобни казуси, но в повечето от тях платците са попълнили данните погрешно. “Трябва да има едно плащане за една глоба. Ако някой получи пет глоби и иска да ги плати с една сума, например 2000 лв., системата няма как да ги разпредели на 5 или 10 различни суми. Имаме няколко показателя, през които засичаме през системата, за да отразим коректно плащането - номера на глобата, ЕГН-то, имената на този, на когото е наложена. Ако някой от тези показатели е грешно въведен или този, който внася парите, получава платежен документ, но системата не отразява автоматично плащането”, поясни Рановски. Той заяви, че служителите в КАТ имат начин да проверят в банковите сметки дали дадена сума е преведена от конкретен човек и да го отпишат от системата с длъжниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право