Бизнесмен от Търново си купи бомбардировач

Транспортният предприемач Иво Табаков взел на части СУ-22М4 и го сглобил

Бизнесменът от В. Търново Иво Табаков си купи бомбардировач, научи “Труд”. “Да, вярно е. Открих го в насипно състояние и започнах да го възстановявам. Успях да намеря, макар и трудно,резервни части и сглобихме самолета. Липсваха и много елементи от конструкцията, но намерихме и тях и той вече е в автентичния си вид.”, каза пред представител на вестника г-н Табаков.

Съветският бомбардировач, който купил Табаков, е регистриран във въздухоплавателната администрация на България под борден борден №410. Машината се е намирала в базата на ВВС в Балчик. Била е разглобена и транспортирана на части в Граф Игнатиево. После е продадена на търг и Табаков успял да я купи от последния й собственик. Близо половин година е сглобявал самолета до автентичния му вид, като е ползвал съветите на военни експерти. Купил го е в насипно състояние за 50 000 лв., като спуснали самолета с кран в комплекса му.

СУ-22М4 е изтребител-бомбардировач за далечно действие и служи за нанасяне на удари от въздуха в тила на противника. Може да изпълнява и разузнавателни задачи. До 10 ноември армията ни имаше 19 такива изтребителя. Те бяха базирани в авиобазата ни ВВС в Добрич. По-късно, в годините на прехода, СУ-22М4 бяха снети от въоръжение. Част от самолетите бяха продадени зад граница, а другите- за скраб. Летището в Добрич също бе закрито. “Риформаторите” в онези години оставиха у нас на въоръжение само СУ-25 за непосредствена поддръжка на пехотата, от които имаме 14 бр. Парадоксът е, че Полша, член на НАТО, която сега еедин от най-големите врагове на Русия има на въоръжение цяла дивизия от близо 80 бр. СУ-22. Има ги и в руската армия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България