Бизнесът излиза на протест на 28 февруари

Работодателите се обявяват срещи манипулациите на пазара

Работодателите излизат на протест заради поскъпването на тока на едро. На 28 февруари, сряда, от 11 часа, в София ще се проведе протест под надслов “”НЕ” на далаверите в енергетиката!”. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат “Защита” и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

Бизнесът се обявява против спекулативните цени на тока, който се продава от търговците на свободния пазар. Протестът е насочен срещи поскъпването на тока за бизнеса на свободния пазар с между 30% и 60% без за това да има реални икономически причини. Двата основни производителя на ток за свободния пазар – държавните АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица Изток 2”, от които търговците купуват, са повишили цените с едва 5% за последните девет месеца, сочат разчетите на дружествата. Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.

Преди дни от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесоха и сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нарушения на конкуренцията на пазарите за търговия на едро с електроенергия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика