Бизнесът излиза на протест срещу високите цени на тока

Синдикатите ще подкрепят действията на работодателските организации

Електроенергията се вдига с до 60%

Бизнесът излиза на протест срещу поскъпването на тока. Решението е взето на заседание на Асоциацията на организациите на българските работодатели вчера и е подкрепено от четирите организации, членове на организацията – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата.

Засега датата, на която сме се спрели, е 31 януари (сряда), съобщи за “Труд” Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Точната дата ще бъде уточнена, след като проведем разговори и с КТ “Подкрепа” и КНСБ, уточни Данев. И от двата синдиката са заявили, че техните членове ще подкрепят протеста. Очакваме половин България да излезе на улицата, коментира Данев.

Причината за протеста е поскъпването на електроенергията за фирмите с до 60% от Нова година. Досега бизнесът плащаше за ток средно около 70 лева за мегаватчас. Много компании, които са на свободния пазар на електроенергия, обаче вече са получили предизвестия от доставчиците си, че вдигат цената с от 30 до 60%. За някои поскъпването вече е в сила от 1 януари, а за други то ще стане факт от 1 февруари.

В същото време двата основни производители на ток - АЕЦ “Козлодуй” и държавната ТЕЦ “Марица Изток 2”, от които търговците купуват, са повишили цените с едва 5% за последните девет месеца, сочат разчетите на дружествата. Това показва, че печелят отделни търговци на ток за сметка на хората и бизнеса, коментира Васил Велев, председател на АИКБ.

В момента се получава голямо изнудване на потребителите и клиентите на електроенергия в България, твърди председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. По думите му от това страда цялата икономика, защото големите и малките предприятия ще трябва да преразгледат цените на услугите и стоките, които продават.

Четирите национално представени работодателски организации вече призоваха своите членове да се върнат към регулирания пазар на ток. Друго решение, което бизнесът предлага, е да се интервенира електроенергия от АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица Изток 2”. Това може да стане с деблокиране на студения резерв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика