Дядо – балканджия размахвал пистолет в заведение и влезе в ареста за хулиганство

Николета Лозанова отново стана булка

Шефът на КЕВР: Топлоенергията няма да поскъпне двойно

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Сидеров: Евроизборите са сложни заради отрващението на хората от корупционните скандали

Бизнесът иска нова методика за такса смет, за да прави ток от ресторантския боклук "Албена" АД има проект за 2 млн. евро, няма клиенти

Методиката за определяне на такса смет трябва да бъде променена и да се плаща на килограм изхвърлен отпадък, вместо да се начисляват промили върху данъчната оценка. За това настояха представители на туристическия бранш на среща във Варна с министрите на околната среда и туризма Нено Димов и Николина Ангелкова.

„Ако методиката остане в този вид, бизнесът няма да има интерес да изпълни условията на Наредбата за биоразградимите отпадъци, според която до 2020 г. 30-35% от този вид боклук трябва да се ползва като суровина за производство на еленергия“, коментира изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев.

Той посочи, че от 4 г. „Албена“ АД експлоатира инсталация за биогаз, с която покрива солидна част от потреблението на еленергия в курорта. От 2 г. има и проект за 2 млн. евро за изграждане на система за производство на ток, топла вода и тор от ресторантски боклук, но тя не може да се изплати само с отпадъците от курорта. Те са 2000 т на сезон при нужни 8000-10 000 тона, а клиенти няма, обясни Станев.

Той призова държавата да направи инфокампания, с която да разясни изгодата за всеки хотелиер и ресторантьор от оползотворяването на кухненските отпадъци. „МОСВ е готово да облекчи административно всеки подобен проект. Съгласен съм, че таксата смет трябва да се начислява на база на реалното потребление. МФ разработва такава методика за общините, която ще стимулира бизнеса да спази изискванията на наредбата“, каза министър Димов. Той обаче предупреди, че срокът до 2020 г. е достатъчно дълъг и няма да се променя. И прогнозира, че след 3 г. всеки, изградил система за преработка на биоразградими отпадъци ще има много клиенти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.