Бизнесът настоява за разваляне на договорите с американските централи

Над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на инвеститорите в двете американски централи -  "Ей и Ес – 3С Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3" само за регулаторната година от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г., без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК.

За това предупредиха в писмо от Асоциация на организациите на българските работодатели, подписано от КРИБ, БТПП, АИКБ и КНСБ.

Според тях от общата сума 301 млн. лева са за втората централа, която вече е напълно изплатена и това е потвърдено то Брюксел.

„Поводът да повдигнем остро въпроса отново точно сега е фактът, че инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена. Това бе потвърдено и от Брюксел, и от наетата от българското правителство водеща световна консултантска компания.

Категорични сме, че българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ. В същото време цените на електроенергия за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението ни се изчерпва. Време за поредно отлагане вече няма.

Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съобразно европейските правила /след нотификация – допустима държавна помощ/“, се казва в писмото.

Те припомнят, че държавните гаранции за инвестиции се забраняват от Договора за функциониране на ЕС, който е подписан и от България по време на присъединяването.

„Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното производство няма да има достатъчно електроенергия. Да, те ползват местен ресурс – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички!“, посочват работодателите.

Според бизнеса е крайно време компетентните органи да вземат мерки, за да се прекрати ненужното натоварване на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и действия за прекратяване на неправомерната тежест за българския бизнес и домакинства.

Поради важността на поставените въпроси настояваме за обсъждане в тристранен формат на предприети действия за прекратяване на дългосрочни договори, подготвени предложения за механизми за капацитети и текста на актуализирания Интегриран план за енергетиката и климата, завършва писмото.

Коментари

Задължително поле