Бизнесът настоя за спешни компенсации срещу високите цени на тока

За пореден ден цената за „Ден напред“ на БНЕБ е по-висока от предходните сделки. За 17.07. средната цена без ДДС беше 444.04 лв/MWh, а за четвъртък борсата затвори на 467.02 лв/MWh.

Електроенергията у нас е по-скъпа от тази в Германия, Австрия, Франция, Чехия

Пагубни разлики

За спешни мерки срещу високите цени на тока се обявиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в отворено писмо до парламента и служебния кабинет. От Асоциацията, която включва всички основни работодателски организации в страната - АИКБ, БСК, БТПП и  КРИБ, настояват да се възобнови компенсаторния механизъм за цените на електроенергията за промишлените предприятия. „Цените на електроенергията са сред най-високите в ЕС И са пагубни за конкурентоспособността на българските икономика и индустрия както в рамките на ЕС, така и на трети пазари“, категорични са от бизнеса.

„За първата половина на месеца, България е с четвъртата най-висока цена в Европейския съюз! Цената в България е 2 пъти по-висока от тази в Чехия, 2,1 пъти по-висока от тази в Германия, 2,2 пъти по-висока от тази в Нидерландия, 2,3 пъти по-висока от тази в Австрия и 3,2 пъти по-висока от тази във Франция! Разлики на цените в пъти са пагубни за цялата икономика на България!“, заявяват от АОБР.

Самият месец юли е най-скъпият от началото на годината със средна цена за периода 1-15 юли от 249,15 лв./MWh. За сравнение, следващият най-скъп месец през настоящата година е м. юни с цена от 191,52 лв./MWh. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика