Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока

Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Днес, 21 февруари 2018 г., се проведе втора среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ).

В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

Беше обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. По време на срещата стана ясно, че:

Подготвени са поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.

Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата.

Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.

С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство.

Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.

Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за АОБР да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България