Бизнесът подкрепи бюджета за 2018 г.

Финансовият министър Владислав Горанов представи макрорамката за следващата година пред работодателите и синдикатите на заседание на тристранката.

Остават старите правила за болничните

Преразпределяме това, което работодателите и работниците създават, заяви финансовият министър Владислав Горанов

И петте работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска търговско-промишлена палата, Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Съюзът за стопанска инициатива подкрепиха бюджета за следващата година. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него финансовият министър Владислав Горанов представи макрорамката за следващата година пред работодателите и синдикатите.

„Бюджетът за 2018 г. дава възможност държавата нормално да изпълнява своите функции и връща част от добрите процеси в икономиката и към служителите, заети в бюджетната сфера”, заяви Горанов. Той допълни, че бюджетът преразпределя това, което работодателите и работниците създават. По думите му ще се инвестира в образование, за да се подготвят квалифицирани кадри и да се подпомогне производителността на труда.

И допълни, че очакванията са през 2020 г. икономиката ни да достигне или дори да надмине потенциала си за растеж.

Работодателите обаче се обявиха против бюджета на Държавното обществено осигуряване с различни забележки. Той беше представен от социалния министър Бисер Петков, който обяви, че няма да има промяна в регламента за плащане на болнични. Обезщетението остава за първите три дни за сметка на работодателя - 70% от средното дневно възнаграждение.

След заседанието на тристранката министър Петков прие и протестиращите работници от КНСБ. Те внесоха протестна декларация с искания за повишаване на заплатите с минимум 100 лв. ежегодно и 700 лв. начална работна заплата за висшисти, които работят по специалността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес