Бизнесът: Правят внушения в обществото

През януари 2022 г. от страна на правителството бяха анонсирани намерения за изменение на начина на функциониране на пазара на природен газ, пише в позиция на работодателските организации БСК, АИКБ и КРИБ, изпратена до медиите.

От правителството беше заявено, че „Булгаргаз“ като обществен доставчик има достъп до всички възможни ресурси, всички дългосрочни договори, които България е получила през годините, както и достъп до хранилището в Чирен. Благодарение на тези инструменти, Булгаргаз разполага с определен ресурс. Този ресурс, на първо място, ако се следва функцията на обществен доставчик, следва да е в полза на обществото, след това в полза на индустрията… От страна на правителството бяха задавани въпроси като „...кой печели от смесването на търговските функции и защитата на обществения интерес, при поведението на „Булгаргаз“ на пазара?“.

Направените в публичното пространство изявления създават внушението, че индустрията не е част от обществото, а действа в негов ущърб, гласи позиция на работодателите. „Считаме индустрията за един от основните стълбове на обществото. Индустрията е тази, която дава облик на националната ни икономика. От жизненоспособността на националната ни икономика зависи благосъстоянието на всеки член на обществото в т.ч. и битови и индустриални субекти“, посочват от БСК, АИКБ и КРИБ.

Потреблението на природен газ от страна на индустрията възлиза на около 11 400 000 MWh/годишно, формирайки приблизително 37% от вътрешния пазар. Така индустрията е най-значимият потребител на природен газ в страната.

„Защитата на обществения интерес, в контекста на снабдяването с природен газ, е немислима без участието на индустриалните потребители. Бихме искали да обърнем внимание, че достъпът до упоменатите ресурси „Булгаргаз“ има като естествен по природата си монополист на пазара на природен газ в България“, посочват работодателите. Държавното търговско дружество разполага с широк клиентски портфейл от индустриални потребители, за чието именно снабдяване „Булгаргаз“ има възможността да сключва дългосрочни договори за големи обеми и да постига максимално благоприятни условия към тях. 

Индустрията е от изключителна важност за сигурността на доставките на природен газ, която е основна причина съществена част от индустриалните потребители (ако не и всички) да имат сключени договори с „Булгаргаз“ ЕАД до края на 2022 г., като количествата по тези договори са заявени още през третото тримесечие на миналата 2021 г. и при клауза от вида “получи или плати” (“take or pay”). Убедени сме, че тези заявки за значителни количества са съществено важни за „Булгаргаз“, за да е в състояние да изпълни дългосрочните си договори, които е сключил със своите доставчици още преди години, както и да оптимизира своите разходи за доставка на природен газ за България – разходи за капацитет и други, гласи позицията .

„От направените в публичното пространство заявления се създава невярното внушение, че индустрията се облагодетелства за сметка на останалите потребители, като на база на това се прокарва идеята, че е необходимо количествата от договорите на най-ниски цени да отиват максимално за удовлетворяване на нуждите на потребителите, снабдявани по регулирани цени, докато за индустрията ще се продава на значително по-високи цени. Искаме да обърнем внимание, че постигането на максимално ниски цени за битовите потребители е невъзможно без миксирането на доставките им с тези на индустриалните потребители. Считаме, че настоящото ценообразуване на „Булгаргаз“ към неговите клиенти е справедливо, като то работи в полза на всички участници“, посочват работодателите.

Дългосрочните договори на „Булгаргаз“, по които към момента се доставят количества, са сключени при ценообразуване на база петролни продукти и цени на европейски борси. Въпреки че тежестта на борсовата (хъбовата) цена е с по-голямо влияние, към настоящия момент именно компонентът на база петрол и петролни продукти осигурява по-благоприятна цена на природния газ, доставян от „Булгаргаз“, в сравнение с тази на европейските и на българския борсови пазари. Към момента от това обстоятелство справедливо се облагодетелстват всички потребители, които имат сключени договори с „Булгаргаз“ за настоящата година. През 2020 г. ситуацията беше обратната и, докато европейските газови котировки бяха от порядъка на 8-10 лв./MWh, индустрията плащаше газа си на цени от около 20-25 лв./MWh, наравно с останалите клиенти на „Булгаргаз“.

„Ако сега се осъществи промяна на политиката на ценообразуване на „Булгаргаз“, това ще бъде поредната промяна на енергийния пазар, извършена по средата на действащи договори и направена без обсъждане със заинтересованите страни. Последното може да доведе дори до предсрочно прекратяване на договорните взаимоотношения с клиенти на свободния пазар и до произтичащи от това редица проблеми за всички страни по договорите“, посочват от БСК, АИКБ и КРИБ.

„Заявяваме и готовността си да сезираме ГД „Конкуренция“ на ЕК, тъй като считаме, че разделянето на ценообразуването на „Булгаргаз“ ще доведе до:

- Дискриминация – стопанските потребители, които са присъединени към газоразпределителните мрежи ще получат ценово предимство пред потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, имащи договори за доставка с „Булгаргаз“;

- Кръстосано субсидиране – „Булгаргаз“ ще образува отделни цени за различните си клиенти, при условие че получава природния газ от външни доставчици на единна цена за всички негови клиенти.
Кръстосаното субсидиране е в нарушение както на българското, така и на европейското законодателство“, гласи позицията на БСК, АИКБ и КРИБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика