На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Бизнесът против предложението на омбудсмана и КНСБ за законодателни промени

Председателите на КРИБ Кирил Домусчиев и на АИКБ Васил Велев

Българските работодатели изразяват своята огромна загриженост от извършеното вчера нарушение на законите и правилата за водене на социален диалог в Република България, осъществено посредством внасянето на пакет от предложения за законодателни промени от страна на Омбудсмана на Републиката и КНСБ.

Представителните на национално равнище организации на работодателите в България винаги са отстоявали правовия ред и спазването на законите в държавата, като са полагали системни усилия за гарантирането на върховенството на закона. То повелява всички предложения за промени в трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище в България да бъдат предварително обсъждани в Националния съвет за тристранно сътрудничество – процедура, която е грубо нарушена с вчерашния акт на Омбудсмана и КНСБ. Безпрецедендно е предлагането на изменения в Кодекса на труда, без те да бъдат обсъдени с едната група социални партньори! Българските работодатели изразяват своето абсолютно недоумение и остро възмущение от факта, че една държавна институция погазва по безпрецедентен начин духа на закона и утвърдената в страната практика с това действие.

В България не съществува на практика съществен проблем със забавянето на плащането на работни заплати, с изключение на изолирани случаи, против които работодателите категорично се обявяват. Доказателство за това е, че при 30 милиарда лева изплатени работни заплати размерът на забавени плащания е едва 30 млн. лева, т.е. едно на хиляда.

В същото време, тиражираната в медиите информация по отношение на конкретните разпоредби във внесения вчера пакет предложения за законодателни промени поражда сериозни притеснения и опасения, тъй като крие рискове от възможни злоупотреби и изнудвания, както и чувствително влошава бизнес средата и условията за осъществяване на инвестиции и стопанска дейност в страната. Няколко конкретни примера в това направление са:

Възможността на работниците да започнат процедура по несъстоятелност срещу работодателя при две неплатени работни заплати – може да бъде ползвана за насилствено придобиване на жизнеспособни предприятия, посредством нарочно забавяне на плащания към тях на ключови клиенти;

Преместването на вземанията на работниците на първо място сред привелигированите кредитори заплашва на практика да торпилира устойчивостта на банковата система в България, като едновременно създава условия за злоупотреби посредством съглашателство на работодатели и техни работници и служители и обезстойностяване на гаранциите за отпускане на кредити;

Влошаване на условията за правене на бизнес при недопускане на фирми до участие в конкурси за обществени поръчки, които поради временни затруднения бавят изплащането на възнаграждения и по този начин – задълбочаване на затрудненията им до степен на криза и фалит.

Национално представителните организации на работодателите винаги са отстоявали и насърчавали коректния социален диалог и спазването на законите в сферата на трудовоправните и социалноосигурителните отношения. Доказали са се като отговорен партньор в социалния диалог – и на национално, и на европейско равнище и настояват да не се допуска това грубо нарушение на световната и европейска практика, като призовава всички отговорни и засегнати институции да спазят българското законодателство. В частност, призовават председателя на 44-то Народно събрание на Република България г-н Главчев незабавно да откаже приемането на пакета предложения и да настоява за неговото оттегляне и евентуално внасяне по установения ред – а именно – след обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Употребявайки атрактивния термин „модерно робство“, Омбудсманът и КНСБ съзнателно, преднамерено и дори злонамерено извършват подмяна на тезиса. Наричайки определени нарушения (които работодателските организации винаги са порицавали) с название, на което в законодателството на друга европейска държава съответстват изключително тежки престъпления, като реално робство, сексуална експлоатация, взимане на органи за трансплантация, получавате на услуги с насилие, експлоатация на деца и уязвими хора, инициаторите на въпросните законодателни промени преднамерено демонизират и стигматизират цялата общност на предприемачите в България.

Този подход е изключително неприемлив, той минира социалния диалог, саботира го и единствено създава напрежение между социалните партньори и институциите в лицето на Омбудсмана.

В заключение, работодателите напомнят, че подобни популистки действия ерозират доверието в българската държава, както на българските, така и на чуждестранните инвеститори и поставят риска България да бъде сочена като негативно изключение в рамките на Европейския съюз.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. „В България не съществува на практика съществен проблем със забавянето на плащането на работни заплати“ Е,как ще съществува проблем? Ако на бизнесмените им забавят печалбите и пачките,те няма ли да ревнат?! Да не гледат от собствената си камбанарийка,а да плащат на работниците си заплатите навреме.И да не се правят на ощипана мома! 30 милиона лева неизплатени заплати малко ли са? Терминал 2 по-добра перспектива ли е?

  2. Смешен плач. Браво на омбудсмана. И щом рИвАт за тези неща, значе правилно ги е нагърчила.

  3. ПРИЗОВАВАМЕ Г–Н ГЛАВЧЕВ НЕЗАБАВНО ДА ПРИЕМЕ ПАКЕТА С ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ .ПРЕМЕСТВАНЕТО НА ВЗЕМАНИЯТА НА РАБОТНИЦИТЕ ДА СА НА ПЪРВО МЯСТО ЗАЩОТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕХНИЯ ТРУД ЩЕ ПОЛУЧИ И ДЪРЖАВАТА И БАНКИТЕ!!! КРИБОВЦИТЕ СЪЗИРАТ В ТОВА САБОТАЖ И НАПРЕЖЕНИЯ ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СЕ БРЪКНАТ ТОЧНО ТАВА ГИ ПРИТЕСНЯВА, А ВСИЧКИТЕ МОТИВИ СА КОЧ ШАШАРМА

  4. „Модерно робство“си е най точния термин и ако някой нещо го гльожди значи е защитник на чужд интерес. Сондьор, на 12 часов работен ден, ден и нощ, на открито,без значение дали вали дъжд или сняг,без значение на температурата блъска за около 600лв. Приравниха категорията на труд комунягите от втора на трета. По стария закон трябваше да съм пенсионер, но сега блъскам за днешните бизнесмени, които отстояват политиката- пенсионер след 65, тоест до като паднеш в стреките. Мамка им и душмани!

    1. Доколкото си спомням приравнението не.е само от комунягите всички власващи до момента имат пръст в тия идиощини.

  5. Хубаво се вгледайте в снимката. Това е ОЛИГАРХИЯТА, която се стреми да яхне управлението в държавата. После да не се чудим, защо всичко у нас е наопаки. Докато не се прекършат ръчищата на т.н. „бизнес“ ще има робство. Това е неоспорим факт, доказан от историята. Манолова е право, но да видим дали някой (ГРОБ и ББ) ще й позволи да направи нещо.

  6. Тези бизнесмени трябва да знаят, че наетите от тях работници се явяват кредитори на които те за длъжни всеки месец да изплащат дължимите вноски-заплати. Какво става с фирма, която не си плаща три месеца вноските по кредита на банката? Започва процедура по несъстоятелност. Е може ли такава фирма на всичко отгоре и да печели нови обществени поръчки? И защо тези промени не пречат на чуждите фирми работещи в България, а само на нашите домусчиевци, герговци, ганчевци и т.н. пишман бизнесмени.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.