Бизнесът търси 327 000 работници

Работодателите ще имат нужда от близо 327000 работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях малко над 179000 са кадри с квалификация. Това показват резултатите от проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта.

Най-търсени са работниците в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите и др.

Българският бизнес се нуждае и от други 70164 специалисти с правоспособност или висше образование, като петте най-търсени са учители, шофьори, медицински сестри, лекари и машинни инженери.

Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

Нагласите на бизнеса относно наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396066 предприятия, обхванати в настоящото проучване,

18,51% от компаниите имат намерение да търсят нов персонал през следващите 6 месеца, 78,4% не възнамеряват да се разширяват и само 3,0% обмислят съкращаване на персонал.

8 от 10 работодатели заявяват, че основната форма на заетост, която ще осигурят през следващата една година, ще е на постоянен договор и пълен работен ден.

Коментари

Задължително поле