На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Бизнесът: Цари пълен хаос с регистрацията на фирми

Председателите на трите работодателски организации – АИКБ, КРИБ и БСК Васил Велев, Кирил Домусчиев и Божидар Данев (от ляво на дясно). Снимка: Архив

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена от създалото се напрежение в работата на Търговския регистър, породено от влезлите в сила в края на 2017 г. промени в Търговския закон (ТЗ). Това съобщиха в писмо от организацията.

Според тях блокираната възможност за прехвърляне на дружествени дялове и предприятия поставя под съмнение декларираните от страна на правителството и Народното събрание усилия за намаляване на административната тежест.

„Последните промени в Търговския закон са ярък пример за законотворчество под натиск и демонстрират нагледно какви са последствията от изменения в законодателството без пълноценна и обективна оценка на въздействието и без отчитане на позициите на заинтересованите страни“, посочват от АОБР.

Те припомнят, че в хода на обсъждането на промените в ТЗ работодателските организации ясно са изразили негативните си позиции, но народните представители не ги взеха под внимание, а се поддадоха на популистка аргументация от страна на омбудсмана Мая Манолова и синдикален натиск.

По аналогичен начин преди няколко години беше криминализирано недекларирането на осигурителни плащания, но до момента няма информация за осъден по такава причина работодател. Подобен ще е резултатът и от промените в ТЗ – неясни ползи, но видими негативи, твърдят от бизнеса.

Според тях въведената временна практика за доказване на обстоятелствата за изплатени възнаграждения и осигуровки чрез представяне на удостоверение от страна на работодателя, решават временно създадения проблем, но не дават гаранции за възможна злоупотреба от страна на работниците и служителите спрямо коректни работодатели.

Затова АОБР настоява за спешно намиране на административни и правни механизми за нормализиране на работата на Търговския регистър. И апелира промените в законодателството да стават при отчитане на позициите на заинтересованите страни и след задълбочена оценка на въздействието.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Защо пречите на т.н. работодатели да прехвърлят дялове, дружества и т.н. на жени, деца, лели, че като ги хванат в крачка /което е много вероятно/ ДА НЕ МОГАТ ДА ИМ ВЗЕМАТ ОГРАБЕНОТО.

  2. Манолова не блокира само Търговския регистър. Блокира и съдилищата, които не знаят какво да правят с длъжниците, които упорито се крият, защото трябва да ги уведомяват надлежно няколко пъти!!! Тъпа червена гъска!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.