Скъпа „Гражданска“ само след катастрофа Цена на полицата от 156 лв. за шофьори без нарушения

Заснеха водно торнадо в югозападна Италия (ВИДЕО)

Изтеглиха локомотива, който се вряза в паднала скала в Кресненското дефиле

Харчим 17% повече за екскурзии в чужбина Даваме по 1100 лв. за командировка зад граница

Искат затвор за частен съдия изпълнител

Депутат гледа пищни мадами, докато текат дебатите за нов вицепремиер в парламента

ДАНС, митниците и НАП със спецоперация в петролна складова база във Враца

Робърт де Ниро се развежда със съпругата си

Шефът на НСО разпореди проверка заради спрян от катаджия Мерцедес на службата (ВИДЕО)

Френската прокуратура разследва част от финансирането на кампанията на Макрон

Спря сайтът на Министерството на финансите

Косово налага 100% мита за внос на стоки от Сърбия

Новият хеликоптер на Тръмп кацна пробно пред Белия дом

Вдигнаха цената за боклук на шуменското сметище

Условно за убит велосипедист

Бизнесът: Цари пълен хаос с регистрацията на фирми

Председателите на трите работодателски организации – АИКБ, КРИБ и БСК Васил Велев, Кирил Домусчиев и Божидар Данев (от ляво на дясно). Снимка: Архив

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена от създалото се напрежение в работата на Търговския регистър, породено от влезлите в сила в края на 2017 г. промени в Търговския закон (ТЗ). Това съобщиха в писмо от организацията.

Според тях блокираната възможност за прехвърляне на дружествени дялове и предприятия поставя под съмнение декларираните от страна на правителството и Народното събрание усилия за намаляване на административната тежест.

„Последните промени в Търговския закон са ярък пример за законотворчество под натиск и демонстрират нагледно какви са последствията от изменения в законодателството без пълноценна и обективна оценка на въздействието и без отчитане на позициите на заинтересованите страни“, посочват от АОБР.

Те припомнят, че в хода на обсъждането на промените в ТЗ работодателските организации ясно са изразили негативните си позиции, но народните представители не ги взеха под внимание, а се поддадоха на популистка аргументация от страна на омбудсмана Мая Манолова и синдикален натиск.

По аналогичен начин преди няколко години беше криминализирано недекларирането на осигурителни плащания, но до момента няма информация за осъден по такава причина работодател. Подобен ще е резултатът и от промените в ТЗ – неясни ползи, но видими негативи, твърдят от бизнеса.

Според тях въведената временна практика за доказване на обстоятелствата за изплатени възнаграждения и осигуровки чрез представяне на удостоверение от страна на работодателя, решават временно създадения проблем, но не дават гаранции за възможна злоупотреба от страна на работниците и служителите спрямо коректни работодатели.

Затова АОБР настоява за спешно намиране на административни и правни механизми за нормализиране на работата на Търговския регистър. И апелира промените в законодателството да стават при отчитане на позициите на заинтересованите страни и след задълбочена оценка на въздействието.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Защо пречите на т.н. работодатели да прехвърлят дялове, дружества и т.н. на жени, деца, лели, че като ги хванат в крачка /което е много вероятно/ ДА НЕ МОГАТ ДА ИМ ВЗЕМАТ ОГРАБЕНОТО.

  2. Манолова не блокира само Търговския регистър. Блокира и съдилищата, които не знаят какво да правят с длъжниците, които упорито се крият, защото трябва да ги уведомяват надлежно няколко пъти!!! Тъпа червена гъска!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.