Бизнес и институции подеха кампания за безопасно возене на децата

 

solvey_pic-1

Кампания "С предпазен колан на задната седалка" стартираха във Варна съвместно бизнесът, общината и Регионалното управление на образованието. Главен инициатор е "Солвей Соди" АД. Основната цел е да покаже на децата и на родителите колко важно за опазването на живота и здравето е използването на обезопасителните средства при път. До края на ноември над 170 доброволци от "Солвей Соди" и компаниите партньори ще влязат в повече от 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово.   Чрез интерактивни презентации доброволците ще ограмотят над 15 000 деца от 1 до 4 клас за правилата за безопасно пътуване на задната седалка - в столче и с правилно поставен предпазен колан. Всеки от малките ученици ще получи тениска и картичка и тениска с емблеми на кампанията. Идеята е след това наученото да бъде споделено с родителите и те да променят погрешната си нагласа за неглижирани на предпазните средства за пътниците на задните седалки. Кампанията ще тече и чрез фейсбук, а финалът ще бъде даден на 30 ноември с гала-концерт в Двореца на културата и спорта във Варна.

"Идеята се роди не на база статистики, а в резултат на индивидуални констатации, които всеки може да направи. Видно и похвално е, че над 90% от пътуващите на предните седалки са с колан. Но в същото време това важи за много малка част от седящите отзад, с изключение на най-малките деца. Повечето хора казват, че слагат колан на предните седалки заради риска да бъдат глобени, а не защото отчитат реалните ползи от обезопасяването. Целта ни е да привлечем вниманието на подрастващите, на родителите и на цялото общество към този сериозен проблем - липсата на изградени навици за пътуване с колан на задната седалка", коментира изпълнителният директор на "Солвей Соди" Спирос Номикос. Той цитира официална статистика, според която за 2015 г. България е с най-голям брой загинали при катастрофи спрямо другите страни в ЕС - 90 души на 1 милион, а от началото на тази година до 5 октомври във Варненско на пътя са ранени 86 подрастващи до 17 г., 48 от които са били пътници. "Нека заедно да се опитаме за запазим живота и здравето на децата на Варна, те са бъдещето на нашия град", призова Номикос. Той благодари на колегите си и на многобройните партньори като "Виваком", TUI, "Девня цимент", SG Експресбанк, "Булавто", БЧК, Лайънс клуб и др., дарили време и средства за реализацията на благородната кауза.

"Благодаря на организаторите на кампанията. Община Варна активно се включва в нея, защото безопасността на децата ни на пътя е приоритет.  Непрекъснато полагаме грижи в тази насока. През септември бяха освежени 2500 кв. м пешеходни пътеки. Пилотно на 10 кръстовища поставихме и  детски фигурки, за да повишим бдителността на шофьорите. Следващата година паралелно с ремонта на основни пътни артерии ще направим и съвсем нов тип пешеходни пътеки със светлинна и звукова сигнализация", обеща кметът Иван Портних.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България