На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

Бизнес климатът се влошава през октомври Предприемачите във всички сектори са песимисти за следващите шест месеца

Предстоящата зима понижава очакванията на предприемачите в строителството за осигуреността с поръчки през следващите шест месеца. Снимка Булфото

Бизнес климатът се влошава през октомври, показват последните данни на Националния статистически институт. Очакванията на предприемачите във всички сектори се понижават, като най-големи песимисти са тези в промишлеността.

Общият показател на бизнес климата намалява с 1,8 пункта през октомври, след като през септември се понижи с 0,8 пункта.

В промишлеността показателят спада с 2,8 пункта, след като през септември отчете повишение от 1,9 пункта. Намалението се дължи на резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Въпреки увеличението на поръчките през последните три месеца и увеличеното натоварване на мощностите с 0,8 пункта до 75,5%, те прогнозират, че производствената активност до края на годината ще се понижи и ще имат излишък от мощности.

За половината от мениджърите проблем пред сектора е несигурната икономическа среда, а според всеки трети – недостигът на работна сила.

Приближаващата зима понижава и очакванията на предприемачите за развитието на строителството, като бизнес климатът в сектора намалява с 1,6 пункта. Основната причина, посочена от предприемачите, е очакваното намаляване на поръчките през следващите шест месеца.

И в търговията на дребно показателят спада с 1,1 пункта през октомври спрямо 3,5 пункта през септември. Въпреки предстоящите коледни празници, очакванията на търговците за обема на продажбите за следващите шест месеца не са оптимистични.

В сектора на услугите бизнес климатът през октомври се влошава с 0,6 пункта спрямо 2,5 пункта през септември. Мненията на мениджърите от сектора за търсенето на услуги през следващите три месеца са по-оптимистични, но те се въздържат от прогнози за допълнително наемане на персонал.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.