Авария прекъсна осветлението в тунела „Кривия“ на Е-79 От АПИ съветват шофьорите да се движат с повишено внимание

71-годишен мъж се удави на Южния плаж в Приморско

Министър Ананиев разпореди проверка на болницата в Сливен

Протест пред КФН заради фалита на „Олимпик“

Министър Горанов: Ралица Агайн трябва доброволно да подаде оставка Правителството ще наеме кипърски адвокати, които да представляват засегнатите от фалита на "Олимпик" българи

Министър Нанков: До края на годината започваме ремонт на още три обекта на магистралите Хемус и Тракия

Арестуваха мъж, заплашил полицаи с пистолет

Криминално проявен е задържан на Калотина в опит да напусне страната

Ципрас готви мащабни промени в състава на гръцкото правителството

Велико Търново ще кандидатства пред ФИФА за изграждане на нов футболен терен Възстановяват терена в района на бившата ледена пързалка

Задържаха горнооряховец, дирен за екстрадиция в Германия

Арестуваха мъж за непристойни действия пред дете

Велико Търново се побратимява в азербайджанския град Нахчъван Предложението е на посланика Н.Пр. Наргиз Гурбанова

Прокуратурата започва проверка в КФН заради фалита на „Олимпик“

Мъжът, който вилня в спешното отделение в Перник, отиде да се извини Предложил да плати щетите

Бизнес климатът се влошава през октомври Предприемачите във всички сектори са песимисти за следващите шест месеца

Предстоящата зима понижава очакванията на предприемачите в строителството за осигуреността с поръчки през следващите шест месеца. Снимка Булфото

Бизнес климатът се влошава през октомври, показват последните данни на Националния статистически институт. Очакванията на предприемачите във всички сектори се понижават, като най-големи песимисти са тези в промишлеността.

Общият показател на бизнес климата намалява с 1,8 пункта през октомври, след като през септември се понижи с 0,8 пункта.

В промишлеността показателят спада с 2,8 пункта, след като през септември отчете повишение от 1,9 пункта. Намалението се дължи на резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Въпреки увеличението на поръчките през последните три месеца и увеличеното натоварване на мощностите с 0,8 пункта до 75,5%, те прогнозират, че производствената активност до края на годината ще се понижи и ще имат излишък от мощности.

За половината от мениджърите проблем пред сектора е несигурната икономическа среда, а според всеки трети – недостигът на работна сила.

Приближаващата зима понижава и очакванията на предприемачите за развитието на строителството, като бизнес климатът в сектора намалява с 1,6 пункта. Основната причина, посочена от предприемачите, е очакваното намаляване на поръчките през следващите шест месеца.

И в търговията на дребно показателят спада с 1,1 пункта през октомври спрямо 3,5 пункта през септември. Въпреки предстоящите коледни празници, очакванията на търговците за обема на продажбите за следващите шест месеца не са оптимистични.

В сектора на услугите бизнес климатът през октомври се влошава с 0,6 пункта спрямо 2,5 пункта през септември. Мненията на мениджърите от сектора за търсенето на услуги през следващите три месеца са по-оптимистични, но те се въздържат от прогнози за допълнително наемане на персонал.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.