Бизнес форум на Българско-турската камара събра 200 компании

200 компании от България и Турция взеха участие в поредния голям бизнес форум, организиран от Българско-турската търговско-индустриална камара със съдействието на търговската канцелария при посолството на Република Турция в София. Събитието събра министъра на икономиката Емил Караниколов и неговия заместник Александър Манолев, посланика на Турция д-р Хасан Улусой, шефовете на Агенцията за инвестиции Стамен Янев и на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Габриела Козарева, заместник-председателите на КРИБ и на БТТП.

Гости на форума бяха и председателят на Германо-българската индустриална камара и изпълнителен директор на "Аурубис България" Тим Курт и изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов.

Делегации на търговско-промишлените палати от Бурса, Одрин, Чорлу, Узункьопрю, Къркларели и Кешан също присъстваха, както и главният секретар на Тракийската агенция за развитие в Турция Махмуд Шахин.

Форумът беше открит и ръководен от изпълнителния директор на Камарата Венцислав Венков. В словото си министър Караниколов изтъкна, че Турция заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса. През 2017 г. двустранният стокообмен е достигнал 4 млрд. евро, а само за първите три месеца на настоящата година той е в размер на 1 млрд. евро. Караниколов посочи, че интересът на турските фирми в България расте към проекти, свързани с изграждане на инфраструктура, а също към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор.

По думите му, хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. И автомобилният сектор бе определен като потенциален за привличане на инвестиции от Турция от министъра.

В своето изказване зам.- министърът на икономиката Манолев акцентира, че само преди година столицата е била домакин на друго мащабно бизнес събитие с участието на представители на компании от двете страни, а в двустранните разговори икономиката винаги е основна тема.

Посланик Улусой заяви, че перспективите към взаимноизгодно сътрудничество днес са много добри и този потенциал трябва да се използва. Той направи преглед на двустранните икономически връзки през последните години и изрази надежда, че те ще продължат във възходяща посока, особено след проведените президентски и парламентарни избори на 25 юни.

Председателят на Управителния съвет на Камарата Едис Емре се спря на възможностите и нейния принос. Стремежът й е да помага на фирмите, работещи в България, както и да привлича нови инвеститори. "Ние споделяме виждането, че по-добър бизнес означава по-добър живот и ще правим всичко възможно да го постигаме", каза Емре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес