"Билд": Германската полиция е арестувала осем души от Балканите, заподозрени във финансиране на „Ислямска държава“

Снимка: Архив

При мащабна полицейска операция на територията на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия са били арестувани осем души от държави на Балканите, заподозрени във финансиране на терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава вестник "Билд".

В акцията са участвали 150 тежко въоръжени полицейски служители, които са обискирали седем къщи на семейство, пребиваващо в Оберхаузен. Прокуратурата в Есен подозира, че те са част от терористична клетка.

Осемте души, които са арестувани, са членове на едно и също семейство. Сред задържаните има мъже и жена на възраст от 19 до 58 години. Всички те имат германски паспорти, но са пристигнали в Германия от Балканите. Един от задържаните е от Босна и Херцеговина.

Говорителят на полицията Улрих Фасбендер поясни пред в. "Билд" : „Всички членове на семейството са заподозрени, че са събирали средства за терористичната организация „Ислямска държава“.

Полицията обаче все още не разполага с категорични доказателства, че семейството е планирало нападение на територията на Германия.

Две от жилищата са щурмувани от спецчасти, тъй като властите не са изключили възможността лицата в тях да са въоръжени. Към настоящия момент продължават обиските за търсене на доказателства, оръжия и експлозиви.

Осмината задържани по подозрения в тероризъм трябва да бъдат изслушани пред съда в рамките на деня. След това ще бъде взето решение дали да бъдат оставени в ареста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа