Биляна - телевизионният омбудсман

След неин репортаж започва обществен дебат за двойния стандарт на храните

Гавазова от bTV все още не е намерила време за сватбата с годеника си Тодор

След неин репортаж започна общественият дебат за двойния стандарт на храните в България и Западна Европа. Дори премиерът свика извънредно заседание на Министерски съвет по въпроса през лятото на миналата година и се взеха мерки.

Това е само един случай, в който репортаж на Биляна Гавазова от bTV успява да насочи вниманието на цялата общественост и институциите към въпрос, който касае качеството на живота на българина. Не случайно колегите є вече шеговито я наричат “телевизионния омбудсман”.

Журналистката е автор и водещ на потребителската рубрика по bTV “Чети етикета” - част от сутрешния блок “Тази сутрин”. Рубриката бързо се налага като независим качествен контрол на стоките в българската търговска мрежа.

“Дадохме си сметка, че за да обърнем достатъчно внимание на сложен казус като двойния стандарт на храните, например, трябваше да направим нещо повече от силен репортаж. А такива теми има много. Имахме нужда от запазено място за потребителски казуси – място и време, на които зрителите да разчитат, че ще стигнем до дъното и на най-сложния въпрос”, казва Биляна.

Кръстник на рубриката е изпълнителният продуцент на сутрешния блок Искра Владимирова а заедно с екипа на “Тази сутрин” Биляна разнищва важни теми като замърсяването на въздуха в големите градове, качеството на киселото мляко, меда, опасностите при пазаруване на алкохол в интернет, измамите с онлайн езикови курсове и други. Веднъж месечно рубриката е изцяло по зрителски сигнали. В края на миналата година с награда я отличи Съюзът по хранителна промишленост, а Синдикатът на българските учители є връчи приза “Журналист на годината – 2017”.

Биляна Гавазова е родена и израснала в Шумен. Завършва “История” в Шуменския университет, но журналистиката я привлича най-много. Започва работа в регионалното “Дарик радио”, където научава основите на професията. Там започва като репортер, става водещ, а по-късно и главен редактор на регионалната станция. След това хваща влака за столицата. През 2010 г. заменя радиото с телевизия. Започва работа в Pro BG като репортер, а по-късно става част от екипа на bTV, където работи като репортер, а от 2014 г. и като водещ на “Тази сутрин” заедно с Антон Хекимян. Прави пауза в професионалния си път, когато излиза в майчинство, а след завръщането си поема не едно, а две предизвикателства. Освен да подготвя за ефир най-горещите потребителски теми в “Чети етикета”, в началото на 2017 Биляна Гавазова става и водещ на сутрешните и обедни новинарски емисии на bTV.

Биляна обмисля рубриката си и в най-малкия детайл, дори често сама обикаля и събира продукти, за да им прави проби собственоръчно, когато е възможно. Трудно се доверява на когото и да било и признава, че обича всичко около нея да е организирано, планирано и контролирано.

Изключителната є самодисциплина е и причината да успява да се справя с тежкия работен ритъм – всеки делник от 4 сутринта, и да се грижи за 2-годишния си син Алек след края на работния ден. Важно е, че семейството є е изцяло на нейна страна.

“Изключително много разчитам на мъжа ми Тодор – той разбира високите изисквания на професията ми и ме подкрепя много. През седмицата често не успявам да съм до Алек, но се старая да компенсирам с качествено време заедно през уикенда”, казва Биляна.

Вкъщи Биляна обича да е подредено. Определя се като домошар, който именно вкъщи намира спокойствието, от което има нужда. А майчинството според нея я е направило още по-отговорна и дисциплинирана.

“Уча много от сина си Алек и от ролята си на майка. Животът е толкова по-шарен и интересен, когато го виждаш през очите на някой, който тепърва го открива”, казва тя.

Тя е доказателството, че можеш да поставиш здравото семейство и домашният уют на първо място в живота си и в същото време да влагаш цялата възможна страст в работата до най-малкия детайл. Намира време и за танци – те са младежката є любов и с тях поддържа тялото и духа си в отлична форма. Зрителите са свикнали да виждат Биляна винаги с високи токчета и елегантни рокли, но извън работата обожава спортното облекло и дънките.

Това, за което все още не е намерила време, е сватбата с годеника є Тодор. Той обаче оптимистично отбеляза в предаването “Търси се”, че следващата година най-вероятно ще се оженят и ще направят една готина сватба.

Коментари

Задължително поле