Бил Мъри - Вълк единак 

Холивуд прогресивно се превръща в суха, стерилна, срамна среда на конформизъм и посредственост, но из елитните филмови простори все още се срещат ярки характери, индивидуалисти и ексцентрични екземпляри, заради които си струва да се хвърля по някой поглед натам. Един от тези нестандартни образи преди дни стана на 70 години. Това е Бил Мъри - неповторим и непримирим майстор на хумора на “застиналата физиономия”, един от кралете на комедията с кариера за историята.

Бил Мъри никога не се е вписвал в общата картинка на типичните знаменитости и от десетилетия плува срещу течението. Сега му предстои да се завърне в един от най-великите си персонажи - д-р Питър Венкман от комедийната класика “Ловци на духове”. В новата част от поредицата Мъри е централна актьорска атракция, а премиерата се очаква догодина. Филмът ще бъде едно от най-големите и обсъждани заглавия на 2021-а, но още преди да излезе предизвика скандал в политически коректните медийни среди. Причината е, че създателите смятат да се завърнат към корените на поредицата “Ловци на духове” и напълно да пренебрегнат жалкия опит за феминистки римейк от 2016-а, който смени оригиналния мъжки екип с изцяло женски състав, а сценарият представляваше безумно слаба идеологическа каша без никакви художествени достойнства. Но медиите и критиците застанаха зад женската версия и сега са враждебно настроени към новия филм, обявен като завръщане към истинската същност на “Ловци на духове”.

Едно е сигурно - Бил Мъри е от хората, които няма да имат особено големи проблеми с истеричните медийни крясъци за сексизъм. Той е в бизнеса от дълго време и е видял какво ли не. Мъри демонстрира своя талант за сух, но ефективен хумор без екстремни гримаси ала Джим Кери още в края на 70-те и началото на 80-те в “Кюфтета” и “Кадишак”. Първият “Ловци на духове” от 1984-а го превръща в световна звезда. През 90-те той е вече е голямото име над заглавието и предвожда комедийни залпове като “Омагьосан ден” и “По-голям от живота”.

В началото на новия век комикът създава драматични персонажи в “Изгубени в превода” на София Копола и “Прекършени цветя” на Джим Джармуш. Той става и лицето на разкошните сладко-горчиви произведения на Уес Андерсън като ролите му в “Колежът “Ръшмор” и “Морски живот със Стив Зису” стават част от съкровищницата на качественото американско кино.

Но Мъри винаги е бил съзнателен аутсайдер в Холивуд. Той не работи с агенти и мениджъри, а има труднодостъпен телефонен номер с гласова поща, на който да му предлагат сценарии и роли. По този начин е независим от системата, но пък е пропуснал участия във филми като “Кой натопи заека Роджър”, “Таласъми ООД”, “Мис Слънчице” и други. За него тази нетипична за Холивуд недостъпност е естествена. “Изобщо не е трудно. Ако имате добър сценарий за мен, ще се заинтересувам. Хората казват, че не могат да ме открият. Е, да напишеш добър сценарий е доста по-трудно от това да откриеш някого. Но това не е мой проблем”, казва Мъри в типичния си стил.

Той е прочут с ексцентричното си поведение извън снимачната площадка и е нещо като икона на популярната култура и мета хумора в САЩ и Европа, но разпознаваемостта му пресича континенти и поколения. Понякога Мъри се мотае сам и непоканен се присъединява към партита на непознати хора извън филмовата общност, които после разказват за преживяването.

Бил Мъри има шест сина от две жени и е известен с рязката промяна в настроението си и свадите по време на работа. Десетки хора от средите свидетелстват за многобройните сцени на разправии и дори физически сблъсъци по време на снимки с участието на Мъри. Отговорът му отново е класически: “Казаха ми, че имам репутацията на човек, с когото е трудно да се работи. Но тази репутация е само в главите на хората, с които не ми е харесало да работя, или такива, които изобщо не знаят как се работи. Джим Джармуш, Уес Андерсън и София Копола, например, знаят много добре как се работи и как да се отнасят с хората.”

Бил Мъри е ексцентричната мегазвезда, която може да се натрапи на партито ви и да го превърне в история за поколенията. В каквито е превърнал и много от своите роли с неподражаемия си начин на изразяване. Той има гениален комедиен ритъм и често оперира на ръба на трагедията. Затова и толкова го бива в сериозните роли. Мъри вкарва хумор в драмата и драма в хумора. Вече няма много като него.

Винаги пиша роли специално за него

Когато през 90-те пратих сценария на “Колежът “Ръшмор” на Бил Мъри не съм си и представял, че това ще даде началото на дългогодишно партньорство. Оттогава винаги пиша ролите специално за него. Вярно е, че той има уникален начин на професионална комуникация, но няма как да издам детайлите. Да си общуваш с него е привилегия. Мъри е мистериозен човек, но голям актьор.

Уес Андерсън, режисьор и сценарист

Не е като другите актьори

По време на снимките на “Изгубени в превода” беше трудно да изградим екранна връзка да се припознаем един в друго. Но в крайна сметка се получи. Той не е като другите актьори. Много от репликите му бяха чиста импровизация. Все пак се придържаше към сценария за най-важните и драматични сцени, но определено притежава свой уникален стил на работа.

Скарлет Йохансон, актриса

Той знае колко е важно независимото кино

Бил е чудесен избор за всякакъв филм - смешен, тъжен, смешно-тъжен... Той знае колко е важно независимото кино. Не мога да си представя друг човек за ролята в “Прекършени цветя”. Той умее да придава на репликите и сцените едно уникално качество, да провокира една неясна носталгия, която остава с теб дълго след финалните надписи.

Джим Джармуш, режисьор

Голф, бейзбол и ресторанти

Бил Мъри е страстен почитател на голфа и бейзбола. Той е съсобственик на независимия бейзболен отбор “Сейнт Пол” в Минесота и понякога пътува, за да гледа мачовете на тима. Мъри има дял в още няколко отбора и е инвестирал в множество по-малки тимове през годините. Актьорът държи и два ресторанта заедно с братята си. Той живее в Чарлстън, Южна Каролина и старателно избягва холивудския лайфстайл.

Коментари

Задължително поле