Биокозунакът - пълна измама

Мариана Кукушева пред „Труд“: Няма сертифицирани фирми, които да произвеждат такива продукти

При проверките си БАБХ не дели козунаците на био и обикновени

„Няма биокозунаци, както и сертифицирани фирми, които произвеждат такива продукти. По-заможните хора купуват сладкишите в навечерието на Великден предимно в интернет, като си мислят, че плащат за здраве, а всъщност става дума за голяма биоизмама.“ Това заяви пред „Труд“ Мариана Кукушева, председател на Браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

Кукушева разясни, че родният купешки сладкиш трябва да съдържа бяло пшенично брашно, мая, захар, яйца или яйчен меланж, прясно или сухо мляко. Добрият козунак имал голям обем, но бил лек. Не трябвало да е в е ниския ценови клас. В момента имало такива, които стрували колкото една кифла, и това показвало, че изобщо не се доближават дори до ниското качество.

„Търговските вериги са вдигнали цените на козунака в навечерието на големия християнски празник, въпреки че го купуват от производителите на цени като миналата година.

От Българската агенция по безопасност на храните обясниха пред „Труд“, че по време на проверките не делят козунаците на био и обикновени.

В същото време проверка на вестника показа, че био и веган козунаци се продават в специализирани магазини и интернет сайтовете. Цените често са от 9 до 20 лв. на килограм. Стойността на нормалните великденски сладкиши в обикновените хранителни вериги е 2 до 8 лв. за 1 кг.

Често в съдържанието на биокозунаците пише, че в тях няма мая, глутен, подобрители и консерванти. Вместо това потребителят чете за съставки като яйца от свободни кокошки, кафява тръстикова захар, балкански мед, масло от родопско краве мляко, брашно от лимец.

В навечерието на празника се вижда, че България ще празнува Великден на две скорости. По-заможните българи залагат на биопродуктите, които са в пъти по-скъпи. Докато обикновените хора залагат на традиционните по-евтини продукти.

Продават се екосладкиши

Екокозунакът е различен от биокозунака, коментираха пред „Труд“ производители от биомагазин в София. Те нарекоха екокозунак продукт от кафяво брашно, хималайска сол, кафява захар и български яйца др., приготвен на ръка, а не от готова смес. Търговците обаче заявиха, че изделието, което продават за 14 лв. на килограм, не е биокозунак. Разликата е, че за втория вид изделие всички използвани продукти трябва да имат биосертификати, а в България не се произвеждат яйца, които да имат необходимите документи. Така че, ако козунакът е био, по тези стандарти той задължително трябва да е с вносни яйца, коментираха производителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България