Дневен хороскоп на Алена за неделя, 22.09.2019

На 22 септември 2019 да почерпят

„Левски“ взе ново дерби по пътя към върха

Грозно: Фенове на „Левски“ изпочупиха стадион „Славия“

Български шофьор е загинал в катастрофа в Южна Каролина

Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Биопроизводители останаха без субсидии (обзор) Средствата са източени по различни схеми, твърдят от Националната био организация

В момента търсенето на био храни е много голямо, а ние унищожаваме сектора, твърдят биопроизводителите.

Биопроизводителите остават без субсидии и тази година. Стопаните са получили писмо от Държавен фонд „Земеделие“, че няма да им бъдат изплатени парите за 2017 г. по трите агроекологични мерки – старата 214 и новите – мярка 10 “Агроекология и климат“ и мярка 11 ″Биологично земеделие“, съобщи Слави Трифонов, председател на Националната Био асоциация. Причината е, че въпреки обещанието на сегашното ръководство на земеделското министерство да бъдат намерени средства, такива не са осигурени, обясни Трифонов.

Проблемът възникна още миналата година, когато стана ясно, че бюджетът по трите мерки е изчерпан още през първите три години от програмния период по време на управлението на Десислава Танева, а дефицитът по тях е 60 млн. лв. Биопроизводителите излязоха на протест, а по-късно беше постигнато споразумение със служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков сертифицирани биопроизводители, да могат да подават заявления под условие, че ще получат финансиране, ако има средства, поясни Трифонов.

Оказа се, че една година по-късно никой не си е мръднал пръста да намери пари, обясни той. По думите му средства можело да бъдат осигурени чрез държавни помощи, или ако се кандидатства пред ЕК.

Лицемерно е да спираш производството на биохрани и в същото време да говориш за двоен стандарт на храните, посочи Трифонов. По думите му парите за биопроизводство са били източени чрез различни схеми, като тази за гнездене на гъски и за сеитбооборота. „Какво агроекологично има при сеитбооборота“, зачуди се Трифонов. „Бенефициентите по тази схема използват торове и то нискокачествени“, посочи той.

Сега се подготвя и нова схема с промени в Наредба № 1 за биопроизводството – за пасищно отглеждане на зайци. „Някой от вас да е видял как се задържат зайци на пасище. Зайците ги няма, парите остават“, коментира Трифонов.

От асоциацията подготвят протест и ще информират Европейската комисия за спирането на плащанията за агроземеделие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.