Биопроизводители останаха без субсидии (обзор)

В момента търсенето на био храни е много голямо, а ние унищожаваме сектора, твърдят биопроизводителите.

Средствата са източени по различни схеми, твърдят от Националната био организация

Биопроизводителите остават без субсидии и тази година. Стопаните са получили писмо от Държавен фонд „Земеделие“, че няма да им бъдат изплатени парите за 2017 г. по трите агроекологични мерки - старата 214 и новите – мярка 10 “Агроекология и климат“ и мярка 11 ″Биологично земеделие“, съобщи Слави Трифонов, председател на Националната Био асоциация. Причината е, че въпреки обещанието на сегашното ръководство на земеделското министерство да бъдат намерени средства, такива не са осигурени, обясни Трифонов.

Проблемът възникна още миналата година, когато стана ясно, че бюджетът по трите мерки е изчерпан още през първите три години от програмния период по време на управлението на Десислава Танева, а дефицитът по тях е 60 млн. лв. Биопроизводителите излязоха на протест, а по-късно беше постигнато споразумение със служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков сертифицирани биопроизводители, да могат да подават заявления под условие, че ще получат финансиране, ако има средства, поясни Трифонов.

Оказа се, че една година по-късно никой не си е мръднал пръста да намери пари, обясни той. По думите му средства можело да бъдат осигурени чрез държавни помощи, или ако се кандидатства пред ЕК.

Лицемерно е да спираш производството на биохрани и в същото време да говориш за двоен стандарт на храните, посочи Трифонов. По думите му парите за биопроизводство са били източени чрез различни схеми, като тази за гнездене на гъски и за сеитбооборота. „Какво агроекологично има при сеитбооборота“, зачуди се Трифонов. „Бенефициентите по тази схема използват торове и то нискокачествени“, посочи той.

Сега се подготвя и нова схема с промени в Наредба № 1 за биопроизводството – за пасищно отглеждане на зайци. „Някой от вас да е видял как се задържат зайци на пасище. Зайците ги няма, парите остават“, коментира Трифонов.

От асоциацията подготвят протест и ще информират Европейската комисия за спирането на плащанията за агроземеделие.

Коментари

Задължително поле