Биосферен парк "Червената стена" е с първия в страната избран Консултативен съвет

Биосферен парк "Червената стена" в Родопите стана в сряда първият у нас, който се сдобива с Консултативен съвет. Той включва 28 представители на държавната и местна власт, научни институти, Българската православна църква, НПО и бизнеса в района на община Асеновград.

"Червената стена" е един от 17-те обекта, с които България се присъедини към програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата" през 1977 г. През 1995 г. са приети нови правила и норми за тези територии, чиято цел е да стимулират устойчиво икономическо развитие на региона, където хармонично съжителстват човек и природа. Съвременните биосферни паркове обхващат по-широка територия и имат възможността да включат освен сърцевинната зона на резерватите и районите на населени места, в които се извършва и производствена дейност. Така се създават условия в управлението на биосферния парк да се присъединят не само представители на държавната и местна власт, но и на обществото и бизнеса.

В съвременните биосферни паркове няма допълнителни забрани за лов, риболов, дърводобив и обработка на земята, чиято собственост не се променя. Функционирането им носи директни ползи за населението и бизнеса в региона. Сред тях е привличане на посетители и интерес към закупуване на местни продукти. Производителите могат да използват марката на биосферния парк, за да реализират успешно своите изделия на българския и международния пазар, използвайки маркетингови стратегии в уверение, че територията е екологично чиста и добре запазена.

Тя притежава потенциал за развитие на устойчив туризъм и неограничени възможности за регионално и международно сътрудничество. Обявяването на територията за биосферен резерват като част от световната мрежа носи престиж и признание, реклама и атрактивност на региона и на страната.

Биосферен парк "Червената стена" е един от трите в България, отговарящи на съвременните изисквания на ЮНЕСКО, заедно с парк "Централен Балкан" и резервата "Сребърна".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България