Гръцкото правителство иска да разсее напрежението с Москва

Властелинът на пръстените Новото Audi Q8 съчетава функционалността на голям SUV с елегантността на купе

Иван Иванов: Липсата на комуникация доведе до хаоса с евтаназията на животните

Засилен контрол на българо-гръцката и българо-румънската граници заради африканска чума по свинете

На 15 лв. е увеличена помощта de minimis за овца-майка и/или коза-майка

Драгомир Стойнев: Искаме вътрешния министър в парламента – иначе публикуваме стенограмата от Председателски съвет

Теменужка Петкова за забраната на сделката с ЧЕЗ: Всички трябва да се съобразим с това решение

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия”

Кметът на Шарково: Хората в селото са отчаяни

На кои женени мъже не им липсва сексът с други жени?

Всички села в община Белово са с негодна вода за пиене

Част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин

Турция осъди решението на Израел да приеме закон, определящ страната като държава на израелския народ

Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха големи поражения в южната част на Полша Лошото време е необичайно за страната

10 коли изгоряха при умишлен палеж на охраняем паркинг Няма пострадали при инцидента

Биосферен парк „Червената стена“ е с първия в страната избран Консултативен съвет

Биосферен парк „Червената стена“ в Родопите стана в сряда първият у нас, който се сдобива с Консултативен съвет. Той включва 28 представители на държавната и местна власт, научни институти, Българската православна църква, НПО и бизнеса в района на община Асеновград.

„Червената стена“ е един от 17-те обекта, с които България се присъедини към програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ през 1977 г. През 1995 г. са приети нови правила и норми за тези територии, чиято цел е да стимулират устойчиво икономическо развитие на региона, където хармонично съжителстват човек и природа. Съвременните биосферни паркове обхващат по-широка територия и имат възможността да включат освен сърцевинната зона на резерватите и районите на населени места, в които се извършва и производствена дейност. Така се създават условия в управлението на биосферния парк да се присъединят не само представители на държавната и местна власт, но и на обществото и бизнеса.

В съвременните биосферни паркове няма допълнителни забрани за лов, риболов, дърводобив и обработка на земята, чиято собственост не се променя. Функционирането им носи директни ползи за населението и бизнеса в региона. Сред тях е привличане на посетители и интерес към закупуване на местни продукти. Производителите могат да използват марката на биосферния парк, за да реализират успешно своите изделия на българския и международния пазар, използвайки маркетингови стратегии в уверение, че територията е екологично чиста и добре запазена.

Тя притежава потенциал за развитие на устойчив туризъм и неограничени възможности за регионално и международно сътрудничество. Обявяването на територията за биосферен резерват като част от световната мрежа носи престиж и признание, реклама и атрактивност на региона и на страната.
Биосферен парк „Червената стена“ е един от трите в България, отговарящи на съвременните изисквания на ЮНЕСКО, заедно с парк „Централен Балкан“ и резервата „Сребърна“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.