Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте Бойко Борисов на Балканската среща в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Биосферен парк “Червената стена” е с първия в страната избран Консултативен съвет

Биосферен парк “Червената стена” в Родопите стана в сряда първият у нас, който се сдобива с Консултативен съвет. Той включва 28 представители на държавната и местна власт, научни институти, Българската православна църква, НПО и бизнеса в района на община Асеновград.

“Червената стена” е един от 17-те обекта, с които България се присъедини към програмата на ЮНЕСКО “Човекът и биосферата” през 1977 г. През 1995 г. са приети нови правила и норми за тези територии, чиято цел е да стимулират устойчиво икономическо развитие на региона, където хармонично съжителстват човек и природа. Съвременните биосферни паркове обхващат по-широка територия и имат възможността да включат освен сърцевинната зона на резерватите и районите на населени места, в които се извършва и производствена дейност. Така се създават условия в управлението на биосферния парк да се присъединят не само представители на държавната и местна власт, но и на обществото и бизнеса.

В съвременните биосферни паркове няма допълнителни забрани за лов, риболов, дърводобив и обработка на земята, чиято собственост не се променя. Функционирането им носи директни ползи за населението и бизнеса в региона. Сред тях е привличане на посетители и интерес към закупуване на местни продукти. Производителите могат да използват марката на биосферния парк, за да реализират успешно своите изделия на българския и международния пазар, използвайки маркетингови стратегии в уверение, че територията е екологично чиста и добре запазена.

Тя притежава потенциал за развитие на устойчив туризъм и неограничени възможности за регионално и международно сътрудничество. Обявяването на територията за биосферен резерват като част от световната мрежа носи престиж и признание, реклама и атрактивност на региона и на страната.
Биосферен парк “Червената стена” е един от трите в България, отговарящи на съвременните изисквания на ЮНЕСКО, заедно с парк “Централен Балкан” и резервата “Сребърна”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.