Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Тиквичките в настъпление

Био тиквите са вкусни и сурови Семейство фермери отглежда без химия сортовете кестенка, провансалска и хокайдо

Биотиквите на семейство Симеонови. Снимки: Авторът

Имат 10 пъти повече витамин C от морковите

Печена тиква с био мед, тиква с карамелизирана кафява захар, био масло и био мляко и тиквеник с ръчно точени кори опитаха столичани на фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!” пред Министерството на земеделието и храните тази седмица.

Продуктите са био производство от фермата на семейство Симеонови. „Труд” разговаря с производителя Стоян Симеонов, който разказа за различните комбинации с полезния плод.

Стоян и семейството му се занимават с производство на плодове и зеленчуци от 7 години, отглеждат ги в село Лесново, община Елин Пелин. В стопанството им има всякакви сезонни зеленчуци и подправки, които растат по нашите земи, асортиментът им обхваща 70 продукта.

Преди да създадат семейния бизнес, Стоян и жена му Теодора се занимават с други дейности – мъжът работи във верига за бързо хранене, а съпругата му и до днес е в сферата на недвижимите имоти. „Kогато се роди малката ни дъщеря, установихме, че почти няма откъде да купим продукти, които не съдържат химия и започнахме да се занимаваме с този бизнес”, обяснява Стоян. Основават фермата си на площ от един декар, техни приятели и познати ги подкрепят и купуват от продукцията им. Постепенно фермата се разраства и днес имат редовни клиенти.

Отглеждането на биологично производство е трудно, защото няма гарантирани добиви. „Единственото нещо, което можеш да си позволиш да правиш за почвено плодородие, е подправяне на почвата с естествени торове – компост, тор от калифорнийски червей. Борбата с плевелите е само механична и ръчна, без химия, торенето е ограничено. Борбата с плевелите е неравна и в резултат на това добивите няма как да са големи”, пояснява Стоян и допълва, че за сметка на това тиквите са много сладки и полезни.

В момента семейството отглежда 6 декара тиква, годишнoто производство е между 1 и 2 тона, като успяват да продадат цялото количество. В стопанството работят 10 човека, в работата се включва и голямата им дъщеря, която е на 19 г. Различни сортове тиква растат във фермата им – кестенка, провансалска тиква, хокайдо. Някои са по-сочни и подходящи за сок и крем супа, други са по-сухи и стават за печене.

На фестивала семейството представи печена тиква с био мед, натурална без подсладители, печена тиква с карамелизирана кафява захар, био масло и био мляко, както и тиквеник с ръчно точени кори, направени от майката на Теодора.

„Клиентите са много впечатлени, голяма част от тях искат да си купят печена тиква, която да е готова за консумация. Изглежда всички са натоварени в ежедневието и не остава време за приготвянето на храната, но си взимат сурова, след като им обясним колко лесно се приготвя”, казва производителят.

Тиквата върви най-добре с мед и орехи, някои клиенти на семейство Симеонови приготвят печена тиква със сирена, други я пълнят с месо. По думите на фермера любители на есенния плод си правят фреш от него, изцеждат го в сокоизтисквачка, а след това използват сухото вещество, заедно с мляко и яйце, за направата на крем карамел.

Суровата тиква е много полезна, вкусът й е сладък. Посетители на фестивала опитаха от нея и останаха очаровани. В плодовия зеленчук има 10 пъти повече витамин C от морковите, както и рядко срещания витамин К. Съдържа също витамин Т, който помага за усвояването на тежка храна и не позволява затлъстяване. Биологичните плодове и зеленчуци са с до 40% повече сухо вещество, отколкото тези в магазините, нямат толкова вода в структурата си и са много по-полезни.

По случай предстоящия Хелоуин съпругата на Стоян приготвя печена тиква и украса от тиквени фенери. „Mалката ни дъщеря се радва, в нейното училище се преобразяват с костюми и се забавляват”, споделя фермерът.

 

Рецепта

Вкусни хапки за Хелоуин

0902-kareОбелваме тиквата и почистваме от семките. Върху хартия за печене слагаме парче тиква, поливаме с мед и поръсваме с вода. Печем в загрята фурна до готовност, след това я изваждаме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за 1 час, за да стегне. През това време приготвяме украсата за хапките – смлени орехи и шоколад. Поръсваме ги върху тиквата, когато е готова. Нарязваме с остър нож на хапки и забучваме с клечки за зъби. По желание можем да декорираме съда за хапките с украса за Хелоуин.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.