Бирата разрешава творчески проблеми Консумацията на една-две чаши от пивото стимулира креативността и ни кара да мислим „извън кутията“

Бирата стимулира креативността и ни помага да разрешим творческите си проблеми. Това твърдят австрийски изследователи на база на ново проучване, публикувано в сп. Consciousness and Cognition. Консумацията на една-две чаши от любимото на милиони душа по света пиво действа изключително ползотворно за мозъка на човек, когато той трябва да използва въображението си.

Авторите на проучването от университета на Грац твърдят, че приемането на хмелната напитка е полезно за творческата продуктивност, тъй като тя стимулира части в мозъка, отговорни за креативността. Учените обясняват, че бирата намалява действието на контролиращите мозъчни инстинкти и окуражава спонтанната мисъл, която е съществена за процеса на създаване на нещо оригинално.

“Консумацията дори и на малка доза алкохол вреди на изпълнителния контрол, но улеснява разрешаването на творчески проблеми. В настоящото изследване установихме, че леко опиянените участници се справят по-добре на тестове за креативност, отколкото изследваните лица на плацебо. Откритието потвърждава наблюденията, че разрешаването на творческите проблеми често се случва спонтанно, плод е на по-гъвкави мисли и е придружено от т. нар. преживяване “Аха”, сравнимо с момента “Еврика”, категоричен е ръководителят на екипа, провел изследването, Матиас Бенедек.
Специалистите допълват, че потвърждение на връзката между бирата и творчеството можем в редица примери от историята. Благодарение на пивото велики писатели, художници, музиканти и други творци са сътворявали едни от най-великите си произведения. За целите на настоящото проучване близо 100 доброволци на възраст между 18 и 32 години са били подложени на тестове за креативност, след като са били разделени на две групи – употребили силно питие или консумирали почти безалкохолна негова версия, действаща като плацебо.

Експертите отбелязват, че благоприятният ефект от алкохолната напитка върху творческата продуктивност се дължи на скромни количества, докато прекомерната консумация може да й навреди.

В тестовете за изпълнителен контрол алкохолът се е отразил неблагоприятно върху участниците и от двете групи.
Наскоро учени от 19 държави, сред които 15 страни от Европа, САЩ, Мексико, Нова Зеландия и Канада за пореден път потвърдиха, че редовната консумация на бирата се отразява добре на здравето на човек.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Зависи от биричката:) Ако е Загорка – ретро, Шуменско, Пиринско, Бургаско, Каменица стимулира:))) Ако са разни хамер и канадски, натъпкани със спирт, особено сащ- бирите стимулират главоболие, повдигане, виене на сявт и др. некреативни дейности на мозъка:)) Наздраве с хубавата българска биричка:)!!! Дано не я развалят и нея:(((

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.