Бисер Петков: Оставката ми винаги е на разположение на премиера

Оставката ми винаги е на разположение на премиера – понякога се чувствам между чука и наковалнята, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти.

"Моята оставка е винаги на разположение на премиера. Ако той прецени, че това, което правя не съответства на политиката или пък е пречка за социалния диалог, аз винаги съм готов да се оттегля", посочи министър Бисер Петков. Преди ден работодателски организации поискаха оставката му заради повишението на минималните осигурителни доходи, което не било съгласувано със социалните партньори.

Петков обясни, че е предложил в рамките на проектозакона за бюджета минималните осигурителни доходи да бъдат увеличени средно с 3.9%, колкото е ръстът на на БВП по прогнози за следващата година. "Голямата тема, която се поставя, е трябва ли да има минимални осигурителни доходи. Има ги в законодателството. Докато ги има, съответно те трябва да бъдат част от закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване", каза министърът.

Министърът е готов да води разговори със социалните партньори трябва ли да ги има повече минималните осигурителни доходи.

По отношение на клас прослужено време, Бисер Петков заяви, че това е част от спорните проблеми в социалния диалог. По повод искането на въвеждане на необлагаем минимум от страна на синдикатите, министърът поясни, че не би могъл да го коментира, тъй като не е в неговата област.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България