Бисер Петков: След 2019 година пенсии не би трябвало да имат таван

Бисер Петков Снимка: Цветан Томчев

Таванът на пенсиите е трябвало да падне отдавна, каза социалният министър Бисер Петков пред БТВ. По думите му той засяга около 40 000 души, които взимат най-високата пенсия. След 2019 г. новите пенсии не би трябвало да имат ограничението. Той посочи, че досега таванът не е паднал заради липсата на политическа воля и допълнителната тежест на бюджета.

Петков изрази надежда повишаването на минималните пенсии да зарадва хората, тъй като увеличението е с 11%. Той заяви, че възрастните хора, с които поддържа връзка се радват на всяко повишаване, независимо с колко е.

От 1 юли всички пенсии са актуализирани с 2,4% по швейцарското правило и от 7 юли всички ще получат по-високи пенсии. За максималните пенсии няма да получат по-висок размер, но пенсиите им са индексирани, т.е. определеният действителен размер е завишен.

Решението на парламента да повиши пенсиите на едни, а не на всички пенсионери, има своите несправедливи страни, но в социалната система няма справедливост, коментира министърът. Да се увеличи минималната пенсия на 300 лв, както се предлагаше, щеше да е по-силно демотивиращо за осигуряващите се и дебалансиращо за системата.

Темата за децата с увреждания Петков посочи като приоритетна за него. Той заяви, че коментира проблемите със засегнатите страни и от началото на годината е въведена нова помощ при увреждания над 90% – 930 лв. без условности. „Явно не е достатъчно, получава се проблем когато децата навършат пълнолетие и търсим решение в тази посока“, добави Петков.

Той отговори на въпросите на Златин Михайлов от Варна, който е обездвижен от кръста надолу и взима 141 лв. пенсия, която не може да увеличи, защото е бил без трудов стаж към момента на злополуката. Петков заяви, че тази пенсия може да се увеличи, ако започне да работи и така ще получи право на обща пенсия.

Златин обаче не може да напуска дома си, защото сградата му няма асансьор. Министърът го посъветва да кандидатства по програми за целева помощ за преустройство на жилището. Допълнителни програми от държавата са за еднократна помощ за жизненоважни потребности и към фонд „Социална закрила“.

Реформата в ТЕЛК-овете също е приоритет за министъра и по думите му до есента концепцията ще бъде готова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “Петков изрази надежда повишаването на минималните пенсии да зарадва хората, тъй като увеличението е с 11%. Той заяви, че възрастните хора, с които поддържа връзка се радват на всяко повишаване, независимо с колко е.“Тая пародия на снимката се гаври безсрамно с хората. Измъчените ни пенсионери, много от тях изобщо не разчитат на жалките трохички, които такива като тая мутра на снимката им подхвърлят, не могат да се радват на примерно 10 лв или даже 50 лв, когато всичко останало се увеличава с много по-високи % и много по-често. Пенсиите стигат само за ток, парно, транспорт, телефон и евентуално лекарства и то не винаги:( Нека бисерот ни каже каква е неговата заплата и за колко си е продал остатъците от душа на сатаната..И да, след 2019 г броят на пенсионерите вероятно драстично ще намалее..Причини – 1) ниска продължителност на живот. ужасени сме от възрастта до която доживяват много българи. Нещо нормално е да видиш на некролозите – 40 и 50 годишни..2) Повишаване на възрастта за пенсиониране. Както един приятел се изрази скоро думата “пенсионер“ще изчезне от българския език и подобни на пародията на снимката ще бъдат много доволни:( Защо тоя и подобните убийци не са в затвора?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.