Съдия Корнелия Колева стана зам. председател на Апелативен съд-Велико Търново

„Лудогорец“ срещу унгарския шампион

„Левски“ ще лекува словашки комплекс

Изписаха от болница двама от ранените край Пловдив американски парашутисти

Херо Мустафа ще е новата посланичка на САЩ в България

Проверяват 15 къщи за гости във Варненска област Мониторингът е за 288 имота от общо 746 в страната за 82 млн. лева

Зоозащитници започнаха безсрочен протест пред резиденция „Евксиноград“ Зоват премиера да накара чиновниците да спазват законите

Вижте как австралийски питон изяжда огромен крокодил (СНИМКИ)

Whats App се срина в Европа и Латинска Америка

Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала „Francofolies“ в Благоевград

9-годишна варненка спечели златото за авторска песен

Ангела Меркел: Санкциите срещу Русия ще паднат, когато видим, че се изпълняват Минските споразумения

Ремонтират манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в Свищов В старата сграда на обителта от 1913 до 1836 година е пребивавал Неофит Бозвели

ЕК: България да създаде надеждна стратегия за разнообразяване на доставките на газ Страната ни трябва да постигне 27% дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

Потвърдиха присъда за контрабанда на 200 кг тютюн в Бургас

Бисер Петков – Смяна на местата

Бившият управител на НОИ Бисер Петков бе избран за социален министър и на него се падна честта да изиграе ролята на доброто ченге в реализирането на предизборните обещания на управляващите за ръст на минималната пенсия. Въпреки че повечето политици казват, че „това е човекът“ за социалната система, ще е любопитно дали министерският стол ще е по-удобен от този, на който стоеше през последните години.

В разгара на лято 2016 Бисер Петков бе преизбран единодушно от Народното събрание за управител на НОИ, преди депутатите да излязат във ваканция. Още тогава, търсейки мнения за Петков, получихме съмнително единодушие колко добър експерт и ръководител е и от управляващи, и от опозиция.

Задължителната биографична справка за Бисер Петков започва така – роден е в Монтана. Като студент завършва специалността “Икономика и организация на вътрешната търговия” в УНСС, има редица специализации и обучения, сред които „Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, „Публични финанси” в Университета на Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика. Още през 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, като заема този пост до 2009 година. В CV-то му има над 30 научни публикации, в т.ч. учебници и монографии.

За добро или не първата промяна, която долавяме в поведението на Петков при смяна на местата от НОИ в социалното министерство, е медийното му присъствие. Ако през 2016-а той имаше няколко интервюта за цялата година, а „Труд” го чакаше месеци наред за мнение, от началото на месеца експертизата на Петков се лее отвсякъде – сутрешни блокове, радиа, интернет агенции. Дали така повелява традицията, не знаем, само отчитаме факта, че преди година негови близки ни обясняваха, че „много-много не обича да говори по медиите”.

Едва отворил вратата на кабинета в министерството, социалните проблеми влязоха при него без да почукат, камо ли да изчакат ред. Самият Петков е в неизгодната позиция да изпълнява воля, която май самият той не е убеден, че е правилна най-вече от гледна точка на справедливостта в социалната система, още повече за доверието в нея. Обяви с усмивка, че с пpeдвидeнитe yвeличeния нa минимaлнaтa пeнcия зa ocигypитeлeн cтaж и възpacт нa 180 лв. oт 1 юли и нa 200 лв. oт 1 oктoмвpи 2017 г. пeнcиитe нa oкoлo 800 000 пeнcиoнepи щe ce пoвишaт, но преди да бъде министър, Петков не даваше вид да е от хората, които подкрепя политиката по доходите да се решава в екстремни политически времена между екстремно малко социални експерти и без обществени дискусии. Сега Пeткoв признава, че пpeдвидeният pъcт щe дoвeдe дo нapacтвaнe нa инвaлиднитe и нacлeдcтвeнитe пeнcии, зaщoтo тexният paзмep e oбвъpзaн c минимaлнaтa пeнcия зa cтaж и възpacт.

На фона на всичко това на Петков и управляващи, и опозиция възлагат надежди най-накрая да направи прословутата реформа по промяна на модела на експертизата на работоспособност в страната и да изолира далаверите с ТЕЛК, които през последните години са доста доходоносни.

„Имa paзpaбoтeнa кoнцeпция, пoлyчeни ca cтaнoвищa oт нaциoнaлнo пpeдcтaвитeлнитe opгaнизaции нa xopaтa c yвpeждaния, нa пpeдcтaвитeлитe нa TEЛK-oвитe кoмиcии. Пpeдcтoи oтнoвo дa ce нaпpaвят paзгoвopи, oбcъждaния, мaкap чe вeчe пoзициитe ca яcни, и дa ce въpви към cъoтвeтнo пpиeмaнe нa oкoнчaтeлнa кoнцeпция, нa бaзa нa кoятo дa ce пoдгoтвят нeoбxoдимитe нopмaтивни пpoмeни“, казва Петков.

Неговият предшественик Зорница Русинова, както и предишният Ивайло Калфин така и не успяха да създадат нужния диалог между държава, синдикати и работодатели, които от години се дърпат по темата минимална работна заплата. Впрочем скоро в дискусията официално се намеси и Върховният административен съд, а когато социалният диалог води до съда, работата не е на добре.

Че министерският стол на Петков е опасно горещ, е без съмнение, шансът му е да използва визионерските си умения, без да се изгори. Тези, благодарение на които само за няколко години успя да промени обществения облик на НОИ от институция, която използваше дискети, до предлагане на електронни услуги, които по-възрастните трудно произнасят без грешка.

 

Ски, джаз и икономическа литература

Малко спорт, малко джаз, малко икономическа литература и колкото може повече семейство. Така изглежда свободната програма на Бисер Петков извън работата.

“Затънал съм в дългове към свободното време. Длъжник съм и на семейството си и се опитвам да компенсирам с всяка свободна минута”, призна той пред “Труд” преди време. Запален скиор и родолюбец е – обича да се връща в родната Монтана, където живеят голяма част от близките му.

 

За него

Изключителен професионалист

Петков е едно от най-добрите попълнения в новия кабинет. Изключителен професионалист. Работили сме заедно, когато беше председател на НОИ. Той е експерт, който дълги години се занимава в пенсионноосигурителната система. Първото предизвикателство пред неговия мандат е желанието и популистките виждания на определени хора от новото правителството да се увеличи минималната пенсия и по този начин да се смесят две системи на социалната сигурност – осигуряване със социалното подпомагане.

Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара

 

Подготвен човек, добър министерски избор

Един много добър министерски избор и може би най-подготвеният човек, който е бил и от двете страни на пенсионното осигуряване. Познава добре работата на частните фондове като зам.-председател на Комисията за финансов надзор, немалко години бе начело и на Националния осигурителен институт, където работата му се оценява положително. Бисер Петков много добре знае какви са проблемите на социалната система, дано да има подкрепата на други институции, за да успее да преодолее възможно най-голяма част от тях.

Любомир Христов, съосновател на Института на дипломираните финансови консултанти

 

Не смятам, че може да реши проблемите в социалната политика

Решаването на проблеми като дефицита на НОИ и нуждата от въвеждане на нова уредба за инвалидните пенсии не са по силите само на министъра на труда и социалната политика. Назначаването на Бисер Петков за социален министър е добро попадение, защото той е професионалист и в трудни за НОИ години е успял да преведе института през много препятствия, но не смятам, че той ще успее да реши проблемите в социалната политика. Опасявам се, че „Борисов 3” няма да направи никакви реформи независимо от експертизата на Бисер Петков.

Иван Нейков, бивш социален министър, директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.