Бисер Петков: ​Безработицата в България е под средната за ЕС, доходите ни са най-ниски

Безработицата в България е под средната за ЕС. По отношение на доходите сме най-ниски в ЕС, каза социалният министър Бисер Петков пред БНТ.

„Това е и предизвикателството - да се работи за повишаване на доходите. Основният начин за повишаване на доходите е чрез трудовата заетост. Пенсиите са нетрудов договор, но при ниски доходи не можем да очакваме високи пенсии. От 1 юли всички пенсии ще бъдат преизчислени с по-голямата тежест на година осигурителен доход, което ще доведе до ръст с 3,8%.“, заяви Петков.

Той коментира и предстоящия край на Българското европредседателство.

„В края на председателството ни мисля, че успяхме да се справим с това голямо предизвикателство. Пълната оценка може да се даде от министъра на българското европредседателство“, каза Бисер Петков.

„Това, което предстои на 21-и юни, редовно заседание на Съвета на министрите, което ще се проведе в Люксембург и след неговото провеждане можем да кажем до колко е било успешно. Много важен е оставащият един месец от председателството ни.“, коментира още социалният министър.

По думите му реална промяна настъпва. „Досиетата, по които се работи, предстои да бъдат приети от ЕП. В нашата област - на социалните въпроси - ще дам пример с директивата за командированите работници. В момента това, което предстои, е в пакета "Мобилност". Това са много важни въпроси. Установяваме, че България в областта на трудовите отношения е въвела стандарти, които сега се приемат в ЕС“, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България