Бойко Борисов пред “Нойе Цюрхер Цайтунг”: България е ЕС, България е НАТО

Борисов и Кралев закриха Европейската младежка конференция Министърът на младежта и спорта представи първите Европейски младежки цели

190 автоджигити засякоха в Монтана за денонощие

Никълъс Кейдж се отказва от актьорството

Григор си уреди среща с Гофен

Жандармеристката Анелия Христова: Ранената колежка е много силна

Вулкан изригна в Япония Няма данни за пострадали или разрушения

Григор Димитров би германец на турнира в Монако, среща Гофен на четвъртфинала (ВИДЕО)

Задържаха шефа на полицията в Раковски и още двама души за корупционни практики

Монтана въвежда технологии за умно управление

Негово Светейшество Патриарх Неофит е изведен от реанимация

Апелативната прокуратура във Велико Търново чества 20-годишен юбилей

Велосипедист се удари в заграждения на магистрала “Тракия”, последва верижна катастрофа между четири автомобила

Нова задна ножица преряза “Ювентус”

Каракачанов готов с реформи, които да помогнат на хората с увреждания и да спрат измамите в системата

Битката при Кресна – последният триумф на армията ни преди Първата национална катастрофа

Една малко позната, но изпълнена с героизъм и драматизъм битка, оживява в петия епизод на документалната поредица „Българско военно чудо“ – превземането на Кресненския пролом. Сражението е един от последните триумфи на българския народ преди настъпването на Първата национална катастрофа.

Битката за Кресненския прелом се развива в период, в който победоносната Балканска война е минала, а блянът на поколения българи е почти постигнат. Но по бойните полета все още броди духът на войната. Общественото настроение сред всички българи е настръхнало и присъствието на гърци и сърби в българска Македония притиска отговорните органи в София да предприемат бързи действия. По думите на началник-щаба на българската армия ген. Иван Фичев: “Нам се зави свят от височината, на която се бяхме покачили и изведнъж почнахме да се усещаме не като другите, но по-големи от тях. Ние бяхме пияни от гордост: на българските войници и на науката на нашите генерали се приписваха свръхчовешки качества”.

Въпреки справедливия гняв и главозамайването от победите срещу турците, отговорните фактори в София правилно отчитат, че “съюзниците” са отдавна готови и чакат войната да започне.

На 16 юни цар Фердинанд и помощник-главнокомандващият ген. Михаил Савов започват нещо, което трябва да бъде просто една демострация на сила – с военни средства да се подпомогне дипломацията. Затова от общо пет армии заповед за настъпление получават само Втора и Четвърта. Замисълът е, че това не е агресия – не се нападат Сърбия и Гърция, а те се изгонват от българска Македония.

С военни маневри България изтласква настанилите се в македонско съседи, с което предизвиква началото на Междусъюзническата война.. На 18 юни българското правителство прави грешка, като заповядва настъплението да бъде спряно, а войските да се върнат на изходни позиции. Загубена е стратегическата инициатива, а Сърбия и Гърция обявяват война на България, представена пред целия свят като агресор. Макар и положението да е тежко, то не се оказва непоносимо до момента, в който без да обявят война Румъния и Османската империя нахлуват в български територии.

Безпрецедентното и отчайващо състояние не сломява духа на българските воини, които достойно ще се изправят срещу всеки враг, дръзнал да застане на пътя за изпълнението на националния идеал.

Битката при Кресна е петото военно постижение на армията ни, което документалната поредица “Българско военно чудо“ представя. Документалната поредица е част от образователната инициатива на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, която цели да покаже по вълнуващ начин миналото на страната ни и да превърне историята в интересен учебен предмет. Филмите от „Българско военно чудо“ се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят и безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.