Битки от преди 330 години разиграват в Чипровци

Боеве от въстанието на католици и православни срещу османските потисници през 17 век ще се разиграят в Чипровци в четвъртък вечерта. Доброволци от Хисаря, дегизирани като бунтовници и турски низами, ще размахат саби сред облаци барутен дим на Историческия хълм, за да покажат как преди 330 години жителите на балканския град и района са се сражавали за свободата на България.

Пред останките на католическата катедрала „Санта Мария” католическите свещеници ще отслужат литургия за загиналите във въстанието.

В програмата на тържествата в петък са включени концерти на състави от училище „Петър Парчевич” в Чипровци и клуб по спортни танци „Огоста данс” – Монтана, а специални гости на планинския град са танцьорите от ансамбъл „Българче” във Винга, Румъния – наследници на преселилите се след разгрома на бунта в Банат чипровчани.

Кулминацията на честването на въстанието ще бъде на 8 септември /петък/, когато на тържествена сесия на Общинския съвет ще бъде изнесен доклад за ролята и мястото на Чипровския бунт в българската история и за почетни граждани ще бъдат обявени проф. Лилия Илиева – открила ръкописа на първата история на България на Петър Богдан, и Антон Богданов – общественик от Винга. Вечерта на градския площад ще дефилира Гвардейският представителен духов оркестър - София, а концерт ще изнесе танцов ансамбъл „Пирин” – Благоевград.

Тържествената вечерна проверка ще бъде приета от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони