МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Битово отопление и стари коли тровят въздуха

София е най-замърсената столица в Европа, сочат данните на Европейската агенция по околна среда.

Днес в града започна акция за измерване на вредните емисии от изгорели газове на автомобилите. В акцията ще вземат участие екипи на столичния КАТ и изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Инициативата е на Асоциация “Диабет тип 2” и “Коалиция за климата в България”.

“Смисълът на тази акция е в това да привлечем общественото внимание към този доста сериозен проблем. Както знаете, Световната здравна организация и Европейската агенция по околна среда алармират за доста тревожни резултати, като определят София за най-замърсената столица в Европейския съюз, а Световната здравна организация определя въздуха в страната ни като опасен за здравето. Именно поради това започнахме работа с КАТ и с Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” за борба с една от основните групи замърсители в градските зони – това е автомобилният трафик.” Така обясни целта на акцията пред БНР Деница Иванова от Асоциация “Диабет тип 2”.

“Между 14 и 18 хиляди души умират в България поради високите нива на замърсяване. 13 на сто от замърсеността на въздуха в България се дължи на автомобилите, като сред вредните емисии на първо място са фините прахови частици – казва още тя – Нивата, когато започне отоплителният сезон, на вредни емисии във въздуха са над пределно допустимите норми. Фините прахови частици, които се отделят от дизеловите автомобили, са страшно вредни за здравето на хората. За съжаление фините прахови частици няма да могат да бъдат измерени с този уред, защото техниката измерва само въглероден оксид.”

Битовото отопление и старите коли у нас замърсяват въздуха и се отразяват върху дихателната, сърдечно-съдовата, репродуктивната и нервната система, посочи Тодор Тодоров от “Коалиция за климата в България”.

“Тази акция е много смислена, защото вече е време да се направи по-ясно разграничение, какъв е делът на транспорта, какъв е делът на битовото отопление и да се вземат необходимите мерки, които да бъдат достъпни и с по-съвременна техника. В другите европейски страни имат лаборатории, които дават в реално време замърсеността”, коментира Тодоров пред БНР.

Организаторите готвят промени в Наредбата за замърсеността на въздуха, където да залегнат ясни критерии за чистотата на въздуха и контрола.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Що ли не фъкам мадъра ви недоклатен ?Убийте и хората защото дишат кислород.

  2. Най много замърсяват въглищата и дървата ,за гумите дето ги палят мангалите няма да говоря и чак след тях се нареждат автомобилите (старите имам на предвид ,включително и държавните)…

  3. А това, с което занимават КАТ е напълно излишно ,та нали на год. прегледи замерват вредните емисии на автомобилите. На всякъде данъка на старите автомобили е по висок ,само в България е по нисък ….?!

    1. Как си обяснявате тогава масовото движение на силно пушещи автомобили?

  4. И да напълно сте прав за горенето на дърва, въглиа, гуми и бла бла, но замърсяването от автомобилният трафик е втората най- голяма група замърсители, с тях не трябва ли да се борим?

Отговорете