Биячи на дете с по-тежки обвинения (ОБЗОР)

Софийската градска прокуратура добави по-тежки обвинения на биячите на 3-годишния Христо Велински. Това стана ясно днес в Софийския градски съд (СГС), където продължи делото срещу извършителите Патрик Първев и Александър Донов.

Въпреки че процесът е към своя финал и се очакваше съдия Стефан Милев да произнесе присъда, прокурор Павел Панов поиска към основното обвинение за опит за убийство на малолетен да се добавят и квалифициращите обстоятелства “с особена жестокост” и “срещу лице в безпомощно състояние”. Съдия Милев прие искането на прокуратурата. То няма да промени коренно бъдещите наказания на Първев и Донов, ако двамата бъдат признати за виновни. При включването на новите две обвинения обаче е по-вероятно евентуалната присъда да бъде по-близки до максималната - доживотен затвор без право на замяна.

През лятото на 2015 г. Първев и Донов пребиха жестоко детето, което им било оставено да гледат, докато майката е в чужбина. Защитата поиска делото да бъде върнато на прокуратурата за доразследване или да бъде отложено заради допълненията в обвинението. Съдия Милев отказа връщането и отложи процеса за 10 февруари, когато ръководеният от него състав ще продължи да гледа делото.

Както писа “Труд” вчера, Стефан Милев бе избран от съдийската колегия на ВСС за временен председател на Софийския районен съд. Въпреки това той ще довърши всички дела, които вече е започнал в СГС. На него по жребий се падна и процесът срещу бившия военен министър Николай Ненчев, който бе насрочен за 22 февруари. Предстои обаче това дело да бъде разпределено на друг съдия, който може да определи друга дата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право