Благодетелки от "Зонта Интернешънъл" дариха ехограф на болницата в Горна Оряховица

Дамите от "Зонта Интернешънъл"- Велико Търново дариха нов мултифункционален 4 D ехограф на болницата в Горна Оряховица. Новият апарат бе закупен след като нужната сума от 16 700 лева бе събрана по време на традиционния благотворителен бал на Зонта клуб "Бяло лято".

В отделението пристигна и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, също да засвидетелства уважение към дарителския жест на благодетелките.

"Щастлива съм, че и тазгодишната ни кауза – закупуването на ехограф за родилното отделение в Горна Оряховица, имаше успех. Благодаря на сестрите от "Зонта клуб", които помогнаха, благодаря на всички, които участваха в „Бяло лято“, на кмета инж. Добромир Добрев. Надявам се болницата да привлича все повече майки и да се раждат все повече деца", заяви досегашният президент на дамския клуб Анелия Вълева.

Настоящият президент на клуба Красимира Коцева подчерта, че датата 11 юли за връчване на дарението, не е избрана случайно, тъй като от ООН е обявен за Ден на населението.

"Преди 20 години на 11 юли се ражда 5-милиардният жител на планетата. Нека символиката направи така, че тук да се раждат още повече красиви цветя като тези", обясни Коцева.

"Общата ни кауза е да издигаме авторитета на МБАЛ „Свети Иван Рилски“, подчерта и кметът инж. Добромир Добрев, който също е сред дарителите от благотворителния бал „Бяло лято“. Инж. Добрев припомни инвестициите, които Общината прави в апаратура за лечебното заведение, и проектите, с които се подобрява материалната база.

Градоначалникът обяви, че през тази година ще бъдат ремонтирани две отделения по проект "Красива България", а догодина още две.

"Кандидатствали сме и с проект за ремонт на покрива пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии", каза инж. Добрев.

С 4 D ехографът може да се осъществява още по-ранно откриване на бременността. Освен за бъдещи родилки, апаратурата ще се използва и за диагностика на заболявания на женската полова система. Ехографът има възможности за разширени АГ и кардиологичен пакети, той е със 17-инчов цветен LCD монитор, с честотен диапазон 2-15 MHz, а екранът представя два образа в реално време. Освен това с него може да се прави кардиологичен запис в реално време на плода.

Досегашният ехограф, ползван в отделението, е на повече от 20 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България