Електрошок със силата на 1914 коня Хърватското чудо е най-бързият електрически автомобил

Кой се мръщи на чисто ново “Порше”?

Владимир Путин упражни правото си на глас на президентските избори в Русия (ВИДЕО)

Голям горски пожар в Австралия евакуира хиляди хора

Силите на Турция са влезли в град Африн

Вижте какви щети е нанесъл бурният вятър в София през нощта (СНИМКИ)

Дария Симеонова кара самолет, скача с парашут Пиарката Наталия от "Откраднат живот"

“Наполеон” на глобализма Изпълнението на проекта за създаване на „Съединените щати на Европа и Америка“ бе осуетено от Тръмп

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата

В Русия се провеждат президентски избори

Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Благоевградчанин осъди полицията за незаконен арест

Снимка: Архив

Мъж от Благоевград осъди областната полицейска дирекция за незаконен арест и за прилагане на сила при задържане на лице. Административният съд уважи иска от 2000 лева на пострадалия, тъй като прие, че той е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в страдания, стрес и накърняване на честта.

Николай А. от квартал „Ален мак“ е бил задържан на 27 юни 2014 година с полицейска заповед за 24 часа. Заповедта е издадена след извършване на проверка в работилница за ремонт на велосипеди по сигнал за вдигане на шум. При извършване на проверката мъжът е отказал да представи документ за самоличност и след предупреждение да не пречи на органите на реда да изпълнят задълженията си по служба, те използвали физическа сила и помощни средства – белезници за отвеждането му и задържане в 01 РУП – Благоевград.

Заповедта за задържане е обжалвана от Николай А. и отменена през 2015 година с решение на  Върховния административен съд.

Въз основа на това пострадалият мъж внася иск за обезщетение срещу полицейската дирекция. В съдебния процес той твърди, че във въпросната вечер бил изведен от работилницата с белезници пред погледите на всички съседи. Униформените служители го извели „по най-бруталния начин“, като не му позволили дори да заключи обекта.

След това в патрулната кола единият от полицаите е упражнил върху него физическа сила – ударил го е, защото бил казал, че той не е престъпник. След задържането му Николай имал проблеми със зъбите, оплаквал се от главоболие, чувал е подмятания от съседи по свой адрес. Всичко това, както и отменената заповед за арест, го накарало да внесе иск за претърпени неимуществени вреди срещу полицията в Благоевград.

Съдът прие, че незаконосъобразното задържане на ищеца е причинило душевно страдание у него, като предизвиканият стрес и безпокойство не само произтичат от незаконосъобразна заповед за задържане, но те са по-големи от неизбежните за тази форма на въздействие неудобства, тъй като спрямо лицето е била упражнена физическа сила и са били поставени белезници за отвеждането му в полицейското управление.

Затова уважи иска от 2000 лева на Николай А. срещу ОД МВР-Благоевград. Областната полицейска дирекция ще трябва да покрие и сторените по делото разноски.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред горна инстанция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.