Благоевград става столица на италианското изкуство

Жители и гости на Благоевград ще имат възможност да се потопят в изяществото на италианското изкуство този месец. Две изключителни изложби ще гостуват в Градска художествена галерия и РИМ- Благоевград. На 7 юли/ петък/ от 18.00 часа италианският художник Алесандро Киарапа ще представи своя самостоятелна изложба в благоевградската художествена галерия. Специален гост на събитието ще бъде Н.Пр. г-н Антонио Таркуинио, Почетен Консул на Република Италия.

Името на изложбата препраща към още един гениален италианец, поет и писател, литератор, философ- Данте Алигиери и е „Божествена комедия“. Алесандро Киарапа е роден в Пополи, Италия през 1994г. Той е един от ярките таланти на съвременното изкуство в Италия. За своите произведения художникът казва, че ги вижда в ума си. Изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева казва за Алесандро, че неговите образи съчетават различни чувства, включително удивление и непокорство, болка и устрем, страдание и възторг. Според нея изкуството му носи концепция свързана с традициите на ренесансовия неоплатонически възглед, но е духовно развита и рядко оригинална като индивидуално мислене и стил.

Още една изключителна изложба очаква почитателите на изобразителното изкуства на 18 юли. Тя ще бъде открита от 17.00 часа в Регионален исторически музей. Историята на гостуващата изложба от Италия започва с изтъкнатия творец и дългогодишен преподавател във Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград доц. д-р Здравка Лисийска. Тя е забелязана на форум в Милано от местни художници, които проявяват интерес към нейните картини и към страната й. Общо 35 художници ще посетят Благоевград, за да представят съвременното изкуство на Италия пред българска аудитория.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура