Благоевград става център на литература и театър

Благоевград от днес ще бъде център на литература и театър. В деня, когато православната църква почита паметта на двамата братя- Св. Св. Кирил и Методий, предстои откриването на два от най- значимите фестивали в Благоевград.

От 18.00 часа на площад „Георги Измирлиев“, пред зала „22 септември“ ще бъде поставено началото на IV книжно издание „Литера Експо“. До 15 май общо 17 издателства ще разположат заглавия в шест шатри. Жителите и гостите на града ще имат възможност да закупят книги на преференциални цени, както и да се срещнат с някои от техните автори. По традиция, организаторите отправят специална покана към студентите, учениците, децата и техните родители да посетят изложението и да открият любимите си книги. Програмата на „Литера Експо 2017” включва представяния, литературни четения и срещи с нови и утвърдени имена на българската литература.

17 уникални заглавия ще предложи V юбилейно издание на театралния фестивал- Територия за млад театър „Тара-ра-бумбия“ от днес до 19 май. Първото представление, което ще открие фестивалът, е по текстове на Василий Шушкин – „Щрихи към един портрет“. На голяма сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ от 19.00 часа ще излязат актьорите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. След тях, официално кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще даде началото на юбилейното издание на една от най- независимите театрални сцени за млади и утвърдени имена. С едно от тях ще продължи поредицата от постановки- Камен Донев ще завладее зала „Пейо Яворов“ от 21.00 часа с „Лекция № 2: За всеобщата просвета.“ Тази година модул „Памет“ е посветен българския театрален режисьор от 90-те години на 20 век Стоян Камбарев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони