Благоевград ще бъде домакин на Национален турнир по Шоудаун

Снимка: БНР

Национален турнир по Шоудаун за хора със зрителни увреждания ще се проведе в Благоевград. В рамките на два дни, участниците ще се състезават в зала, която се намира на ул. „Илинден“ № 8 в областния център на Пиринско. Официалното откриване ще започне от 13.30 часа на 3 август. Организатори на събитието са Община Благоевград и Сдружение „Пирин Спорт 2013“.

Шоудаунът е един бързо развиващ се спорт, първоначално създаден за хора със зрителни увреждания, но не е задължително условие да бъдеш незрящ, за да го играеш. За спорта се говори като за тенис на маса за незрящи, тъй като това е игра на маса. На масата обаче липсват маркирани кортове, следователно точки се печелят, след вкарване на топката в джоба за голове.

Историята на спорта започва от Джо Луис, който е напълно незрящ канадец, изобретил играта през 60те години. Целта му била да открие спорт, който да се играе за удоволствие и/или на състезателни начала без помощта на зрящ асистент. През годините, Патрик Йорк (канадски спортист, също напълно незрящ) се присъединил към Луис с цел да се прецизират правилата и екипировката. На дебюта по време на олимпиадата за хора с физически увреждания в Арнхем, Холандия, през 1980 г. шоудаунът се радва на невероятен успех като спорт за свободното време. Международният интерес се разпалва и шоудаун се играе за удоволствие на: Олимпийските игри за хора с увреждания през 1984 г. в Лонг Айлънд, САЩ; Параолимпийските игри в Сеул, Корея, през 1988 г.; Световни Младежки Игри в Сейнт Етиен, Франция, през 1990 г.; Световни шампионати в Асен, Холандия през 1992 г.; Параолимпийските игри в Барселона, Испания и на Параолимпийските игри в Атланта, САЩ, 1996 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.