Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Благотворителен концерт по повод годишнината от откриване на паметника на Шести артилерийски полк и за набиране на средства за възстановяването му ще се състои на 23 ноември. Това съобщи на работната среща на Инициативния комитет за набиране на средства за възстановяване на военния паметник заместник-кметът Пепа Чиликова, която е и председател на комитета. В него членуват журналисти, представители на военни и патриотични организации, историци и експерти, съобщават от общината.

След поражението и подписания Ньойски договор през 1919 г., войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им”. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и на 23 ноември 1924 г. паметникът е открит.

По повод годишнината е предвиден Ден на отворените врати за посещение на паметника на 23 ноември от 10 до 17 часа.

По-късно на сцената в зала „Сливен“ от 18 часа ще излязат малчуганите от Детска градина „Папазян“, Клуб по спортни танци „Сливен”, Балет „Адажио“ при НЧ „ЗОРА – 1860“, Клуб за поп и рок изпълнители „Ритъм” при Военен клуб - Сливен, Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“, Балет „Барби” при Военен клуб – Сливен, Детски фолклорен ансамбъл „Българче” и Младежки танцов ансамбъл „Браво“ при Основно училище „Христо Ботев” и Народно читалище „Хаджи Димитър“.

Цената на билетите е 5 и 10 лв., които ще се продават на касата на залата от 17 часа, в деня на концерта. За контакти тел. 044 663 186.

Досега са събрани 13 941 лв. и строителни материали на стойност 2 000 лв. Кампанията продължава с организиране на концерти, театрални представления, изложби и други дарителски акции.

Сметката за набиране на средства за възстановяване на паметника е:

Общинска банка АД – Сливен

BG03SOMB91308428713744

BIC SOMBBSF

Код за вид плащане-44 51 00

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони