Близките на станалите донори в Плевен получиха статуетки "Звезди"

В Плевен близките на двама мъже, станали донори, получиха статуетки “Звезди“ от Изпълнителната агенция по трансплантации, информира БНР. В седмицата на донорството директорът на Агенцията д-р Мариана Симеонова изнесе лекция "Митове и истини за органното донорство и трансплантации в България".

За 18-и път в Европа се отдава почит към хората, които са дарили втори живот.

"В началото на годината са направени малко над 40 трансплантации. Определено доста по-организирано работят колегите в болниците, защото им се помага и аз смятам, че българинът винаги е бил готов, просто не е обяснявано, не е говорено по тази тема", коментира д-р Симеонова.

Галина Терзиева от Белене взела трудното решение след катастрофа да дари органите на съпруга си Емил Терзиев. "Това беше най-тежкото за мен и моето семейство. В началото не бяхме съгласни, но след това заедно решихме да помогнем, защото знаем, че ще остане частица от него и ще продължи да живее. Четири човешки живота спасихме – сърце, черен дроб и два бъбрека. Току-що се запознах с жената, на която е трансплантиран черният дроб, тя е от Плевен", споделя жената, дарила органите на съпруга си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България