Близо 10 висши служители в турската централна банка са сменени

Главният икономист и поне още 8 високопоставени служители в Централната банка на Турция са били уволнени. Това съобщи турската редакция на „Дойче Веле“, позовавайки се на два свои източника в банката, предаде БНР.

Освен главния икономист доц. д-р Али Хакан Кара, сред сменените директори са ръководителите на отделите по банково дело и финансови институции, по проучвания и парична политика, управление на риска и други. Така всички директори на дирекции, назначени по време на мандата на бившия управител Мурат Четинкая, са били преместени на други позиции.

Отстранените от длъжност са някои от най-опитните специалисти в банката, посочват наблюдатели. Не е посочена причина за разместванията в топ-ешелона в турската централната банка.

На 6 юли с указ на президента Реджеп Ердоган управителят на банката Мурат Четинкая беше заменен почти година преди края на мандата му от неговия заместник Мурат Уйсал. Според повечето наблюдатели основната причина за това бяха разминавания във вижданията на Четинкая и на държавния глава относно паричната политика и лихвените нива. В реч на 26 юли Реджеп Ердоган заяви, че постепенното намаляване на лихвите ще продължи до края на годината, като се мотивира така щяла да падне и инфлацията в страната.

Коментари

Задължително поле