Близо 10 000 лв. глоби за фалшиви моряшки документи

Глоби на обща стойност от 9800 лв. наложи Варненският районен съд на осем души, участвали в далавера с подправени моряшки документи. Най-голямата административна санкция от 2600 лв. отнесе 40-годишен собственик на фирма за курсове за водачи на плавателни средства. Той бе признат за виновен, че в продължение на близо година - от 25 април 2012 г. до 15 март 2013 г., издал над 10 пъти фалшиви документи на моряци, с които после те си заверявали плавателния стаж в "Морска администрация".

Мошеникът подправял записки и справки, удостоверяващи прослужено време и носене на вахта, които уж били издадени от базирана в Палермо италианска фирма. За престъплението бизнесменът можеше да лежи до 3 г. в затвора, но съдът го освободи от наказателна отговорност. 1200 лв. глоба ще плаща един от клиентите му. 49-годишният моряк два пъти се възползвал от схемата, за да си увеличи фиктивно стажа на море.

Останалите обвинени в същото документно престъпление - на възраст от 26 до 55 г., бяха наказани с по 1000 лв. Всички подсъдими са с чисти до момента досиета и имат право да обжалват решението пред окръжния съд в 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони