Николас Мадуро обвини САЩ в “конспирация” срещу Венецуела

Бившият румънски президент Траян Бъсеску се оттегля от политиката

Дърво се стовари върху кола в центъра на Пловдив

1/3 от закараните с линейка пациенти на УМБАЛ “Св. Анна” са пострадали при катастрофи

Полша и Литва сключиха споразумение за изграждане на газопровод, свързващ двете страни

Владислав Горанов ще председателства заседание на ЕКОФИН

Цените на горивата в Гърция скачат

Бургаската група Lemon Box изнася концерт в Авиомузея на 30 май

Песимистични са прогнозите за пострадалия 19-годишен при катастрофата на “Тракия” Момчето е син на приятеля на певицата Емилия

Св. Кирил – първият ни водолаз Съавторът на азбуката вади мощите на Св. Климент от Черно море с подводна камбана

Морган Фрийман се извини, след като беше обвинен в сексуален тормоз и непристойно поведение

Без дизел в новото Volvo S60 Всички нови модели на марката от 2019 г. ще бъдат електрифицирани

Иновационни слушалки заглушават хъркането на партньора

Белгийските власти ще разгледат жалба срещу инстаграм, свързана с новите правила за личните данни

Слави Несторов: С Боян Петров имахме уговорка да се срещнем на Еверест и това да е първата българска среща на върха

Близо 100 Еразъм+ партньори на Стопанската академия в Свищов дават шанс на студенти за обучение и практика в чужбина

Близо 100 междуинституционални договори за кредитна мобилност на студенти по програма Еразъм+ има Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов с чуждестранни университети – 52 от висшите училища са в програмни страни, а 44 са в партниращи държави. Това обяви директорът на Центъра за международна дейност доц. д-р Маруся Смокова на първата за настоящата учебна година информационна среща по програмата за студенти и докторанти. „Програма Еразъм+ е една от най-успешните инициативи на Европейската комисия в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, която има за цел да подобри знанията, уменията и компетенциите на младите хора и да повиши тяхната пригодност за заетост”, поясни доц. Смокова. По думите й, програмата е насочена към създаване на модерно висше образование, базирано на стабилни партньорства между образователните институции и бизнеса, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица.

Стопанска академия притежава разширена Еразъм+ харта за висше образование, на базата на която студентите и докторантите могат да реализират мобилности с цел обучение или практика в чужбина. По време на срещата директорът на международния център обърна внимание на студентите, какво е важно за тях при реализиране на мобилности, какви са изискванията и начините за кандидатстване, какви грантове се получават по програмата в различните държави и какво се финансира с тези средства. Присъстващите получиха ценни съвети и за това, как да изберат висшето училище и дисцилините, по които да се обучават, как да подготвят индивидуалния си учебен план в приемащата институция. Относно мобилностите с цел практика стана ясно, че те се признават в Стопанска академия като преддипломна практика за студентите, а докторантите могат да използват възможността, за да се докоснат до опита на чуждестранни учени.

По време на срещата бяха представени данни от изследвания на Европейската комисия, свързани с това, какво търсят работодателите при подбор на кадри и връзката със студентските мобилности по Еразъм+. Част от представената информация сочи, че 64% от работодателите предпочитат хора с международен опит, натрупан чрез обучение или практика в чужбина. Един от трима студенти, реализирали мобилност с цел практика, получават предложение от същия работодател за работна позиция, а един от 10 студенти стартират собствен бизнес.
Статистиката за Стопанска академия показва, че повече от 70% от реализиралите мобилности са студенти от ОКС „бакалавър”, а делът на магистри и докторанти е по 14%. Най-предпочитани от свищовските студенти дестинации са Полша (с най-голямата Еразъм+ общност), Германия, Испания, Словакия, Румъния, Холандия, Русия, Италия. В информационната среща участваха и студенти, реализирали мобилност с цел обучение в Полша и Русия, които споделиха своя опит, впечатления и разказаха, какви са ползите за тяхното развитие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.