Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Прокуратурата замълча по казуса „Джи Пи Груп“ Делото е отпреди един месец

Плащаме повече за храна и здраве Данъците и социалните осигуровки изяждат 12,3% от заплатата ни

„Токсичен“ е думата на 2018 година Най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали" заради Случая "Скрипал"

Протест срещу оправдаването по делото „Алабин“ Мотивите ще станат известни след около месец

Най-ниска безработица от 10 г. насам

Хилари Клинтън ще отговаря на още въпроси за скандала с имейлите

ЕК дава 294 млн. евро за жп линията Пловдив – Бургас Пътуваме с 40 минути по-малко по маршрута

АПИ: Започва изготвянето на техническите проекти за ремонта на тунелите „Топли дол“ и „Траянови врата“

Чистят деретата в Камено

АБВ-Младежи настояха за сваляне на санкциите срещу Русия

Хиляди ще подкрепят инициативата на Столична община за отказ от лични автомобили в Деня за по-чист въздух

Трима работници загинаха при адска катастрофа край Хитрино

Близо 100 Еразъм+ партньори на Стопанската академия в Свищов дават шанс на студенти за обучение и практика в чужбина

Близо 100 междуинституционални договори за кредитна мобилност на студенти по програма Еразъм+ има Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов с чуждестранни университети – 52 от висшите училища са в програмни страни, а 44 са в партниращи държави. Това обяви директорът на Центъра за международна дейност доц. д-р Маруся Смокова на първата за настоящата учебна година информационна среща по програмата за студенти и докторанти. „Програма Еразъм+ е една от най-успешните инициативи на Европейската комисия в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, която има за цел да подобри знанията, уменията и компетенциите на младите хора и да повиши тяхната пригодност за заетост”, поясни доц. Смокова. По думите й, програмата е насочена към създаване на модерно висше образование, базирано на стабилни партньорства между образователните институции и бизнеса, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица.

Стопанска академия притежава разширена Еразъм+ харта за висше образование, на базата на която студентите и докторантите могат да реализират мобилности с цел обучение или практика в чужбина. По време на срещата директорът на международния център обърна внимание на студентите, какво е важно за тях при реализиране на мобилности, какви са изискванията и начините за кандидатстване, какви грантове се получават по програмата в различните държави и какво се финансира с тези средства. Присъстващите получиха ценни съвети и за това, как да изберат висшето училище и дисцилините, по които да се обучават, как да подготвят индивидуалния си учебен план в приемащата институция. Относно мобилностите с цел практика стана ясно, че те се признават в Стопанска академия като преддипломна практика за студентите, а докторантите могат да използват възможността, за да се докоснат до опита на чуждестранни учени.

По време на срещата бяха представени данни от изследвания на Европейската комисия, свързани с това, какво търсят работодателите при подбор на кадри и връзката със студентските мобилности по Еразъм+. Част от представената информация сочи, че 64% от работодателите предпочитат хора с международен опит, натрупан чрез обучение или практика в чужбина. Един от трима студенти, реализирали мобилност с цел практика, получават предложение от същия работодател за работна позиция, а един от 10 студенти стартират собствен бизнес.
Статистиката за Стопанска академия показва, че повече от 70% от реализиралите мобилности са студенти от ОКС „бакалавър”, а делът на магистри и докторанти е по 14%. Най-предпочитани от свищовските студенти дестинации са Полша (с най-голямата Еразъм+ общност), Германия, Испания, Словакия, Румъния, Холандия, Русия, Италия. В информационната среща участваха и студенти, реализирали мобилност с цел обучение в Полша и Русия, които споделиха своя опит, впечатления и разказаха, какви са ползите за тяхното развитие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.